Както „Блиц“ пръв съобщи вчера, сръбската преса от няколко дни широко коментира прекратяването във вторник на делото за несъстоятелност на „Сръбска фабрика за стъкло“, което беше образувано по искане на „Вексилум Балкан“ от гр. Чачак, зад което дружество стои Цветан Василев. Тази фирма, създадена само няколко месеца преди да предяви претенциите си за 47 млн. евро към завода за стъкло, се оказва, че е използвала фалшиви договори за цесия, с които през няколко офшорни дружества вземанията на КТБ към предприятието са се озовали под едноличния контрол на Василев.
 

Целта на Василев е била да доведе до фалит „Сръбска фабрика за стъкло“, за да разпродаде активите й, а 800 души работници да останат на улицата, като в престъпната му група създадена в Сърбия, са участвали негови подставени лица, принудени да подписват фалшиви договори.

Оказва се, че по делото за несъстоятелност съдията Бранислав Йовович е поискал доказателства от Народната банка на Сърбия, като същите са доказали измамата, организирана от Василев и неговите сътрудници. Припомняме, че според предишна публикация в сръбската преса, позоваваща се на източник от разследването против Василев в Сърбия, сръбската прокуратура е установила, че нито един заем, който е взела стъкларската фабрика по времето, когато Цветан Василев я е контролирал, не е бил насочен към дейността на завода, а по-скоро е служил като „фалшива инвестиция“.

Нещо повече, нито един от тези заеми не е бил деклариран пред Народната банка на Сърбия, което е законово задължение на всяка чуждестранна компания, работеща на  територията на западната ни съседка, с което се потвърждава, че целта на Василев е била единствено да изпере пари, да източи финансови средства чрез фалшиви инвестиции, както и да продаде и унищожи оборудването на фабриката