"Решението за връщане на мандата беше взето след 4-часови дискусии, тъй като всички членове на Националния съвет на БСП изказаха своето мнение. Имаше какво да се чуе. Мисля, че това решение беше предопределено, тъй като БСП няколко пъти подаде ръка на "партиите на протеста" и те не откликнаха.

Опитахме се да дадем разум и посока на 45-ия парламент. Да разградим модела Борисов, който само е разклатен." Това заяви народният представител от Парламентарната група на "БСП за България" Иван Ченчев по БНТ.

По думите му има още много работа, докато този модел бъде напълно разграден.

Ченчев припомни, че левицата 4 години е била последователна алтернатива и е предлагала идеите си в парламента. Той подчерта още, че това правителство, от което има нужда България, е трябвало да бъде стабилно.

По отношение на предстоящите избори, депутатът от "БСП за България" коментира: "Очакваме хората да чуят програмите, да отсеят това, което се случи на изминалите изборите, и след това. 45-ият парламент не работи за хората. Поради тази причина и толкова скоро му се слага край. Трябва да има парламент, който да извади България от кризата и да работи за хората".

По думите му на следващите избори  левицата ще надхвърли резултата си.

"Ние 4 години показваме, че сме различни. 4 години се готвихме. Бяхме единствената подготвена за управление партия - с конкретна програма. В този парламент, в тази конфигурация, БСП нямаше как да управлява", акцентира още Ченчев.

Според Иван Ченчев БСП е доказала, че иска промяната. А това, което се е случило в 45-ия парламент, по мнението му, не е било промяна, а подмяна, защото нито едно важно нещо за хората не е било решено в това Народно събрание.