"Хората, които подкрепят партиите на протеста са изправени пред една неразрешима дилема. Обещанията им могат да се видят в текста на Изборния кодекс, но там има много конституционни противоречия. Направени са по един изключително порочен начин". Това заяви в студиото на NOVA политологът проф. Румяна Коларова.

"От една страна е ясно, че това, което са им обещали, могат да го видят в текста на променения Изборен кодекс, но от друга страна тези промени са направени по един изключително порочен начин и съдържат в себе си конституционни противоречия", допълни тя. 

"Това е предизборна кампания и нещо, което трябваше да бъде устойчиво, стана жертва на тази кампания. Не знам до колко избирателите на тези партии си дават сметка, че промените са не само порочни, но и зловредни.

Може да се стигне до хаос, който да постави под въпрос честността на тези избори. Ето дори най-сдържаният критик Цветозар Томов каза, че една машина в секция в никакъв случай няма даде възможност на всички желаещи да гласуват. Машини и бюлетини дават шанс по-бързо да се случат нещата", заяви още Коларова

Според социолога Кольо Колев промените трябва да се правят, когато има криза.

"Изборният кодекс е последната грижа в този момент. Изминалите избори са отчетени като честни и справедливи. Със сигурност има някои неща, които могат да се подобрят. Патосът около тази тема обаче е твърде голям. Вдигна се много голям шум", смята той.

"Сега ще сменим ЦИК. Имаш ли време да смениш ЦИК? Този ЦИК трябва да организира избори. Ще сложиш едни хора, които не хал хабер си нямат. За какво ти е това бързане? Утре Слави Трифонов ще има 10-20 депутати повече или по-малко. ВМРО го няма и ще влезе", каза социологът. 

"БСП е в изолация. Да играе скеч тип ГЕРБ ли? Въпросът е принципен. Няма възможност при това положение и няма какво да бавиш топката и да се правиш на клоун. Връщаш мандата", заяви още Колев. 

Румяна Коларова каза още, че нито една от системните партии не може да направи правителство без протестните партии и трябва да се смени стратегията.

"Трябва да се вземе конструктивно решение и партиите да променят своите послания и ако продължат с послания, че искат абсолютно мнозинство и само тогава ще управляват, ще загубят.

Ако Слави казва, че ще управлява само с партиите на протестите, ще загуби. Мнозинството пак може да има промяна, но трябва да е контролирана промяна. Променя се закон, който спорен и се смята дори за противоконституционен.

Важно е да подчертаем, че процедурата на промяна трябва да бъде свързана с дебати и консенсус. Приключихме периода на законодателни промени, когато всички управляващи, които дойдат ще сменят законите", обясни тя. 

"И двете партии на статуквото се провалиха. ГЕРБ понесоха тежко поражение. БСП никога в историята не е получавала толкова малко гласове. Партиите на промяната не успяха да намерят помежду си общите точки, които да им помогнат и да намерят позиция, която да им позволи да прави правителство на промяната.

Основното е да промениш управлението, ама те са "сега не можем с тези", "тези са съмнителни". Не става така. Това е провал. Защо не създадоха управление", допълни я Колев. 

Според Коларова президентът Радев е в много трудна ситуация. 

"Ако тръгне към реваншизъм, което може да предположим, означава да провали своето преизбиране. От социологическите изследвания се вижда, че под 18% очакват реванш.

Има много теми, които са по-важни. Не трябва актуализация на бюджета, защото има достатъчно пари. Това, от което хората се интересуват е не какво се говори, а какво се случва. Дали Радев ще успее да състави правителство, което да владее ситуацията. Не ЦИК а Радев трябва да организира изборите и е насаден на пачи яйца", обясни тя.

"Радев получи подарък в началото на мандата си, не само със съставянето на кабинет, но и проф. Герджиков бе доста успешен министър-председател.

Кой ще иска да е министър-председател сега? През 97-ма година президентът Стоянов беше господар на ситуацията. Въпреки партийната му идентичност, той беше над ситуацията и намери начин с достойнство да предостави изход на статуквото и управляващите. Радев се обрече да не може да направи това", заключи политологът.