"Това, което се случи в бежанския център в Харманли е тревожно. То ни кара сериозно да се замислим върху това, достатъчно добре ли сме организирани инстуционално, логистично,целия прием по обработка на документите на бежанците и имигрантите в България. Дали институциите, които са отговорни, които са длъжни да работят по този въпрос, си вършат работата". Това коментира депутатът от ДПС Четин Казак в предаването "Офанзива" по Канал 3.   
"Самият факт, че възникнаха тези събития, показва, че тези институции не са си свършили добре работата. Бих задал въпроса, дали тези хора са били информирани за причините, поради които им е било забранено да напускат лагера? Дали на тези хора им е било осигурена адекватно медицинско обслужване? Дали на тези хора им е било разяснено какви са мотивите, колко време ще трае тази забрана?", коментира депутатът.  
 
"Трябва да се направи едно разследване дали действително отговорните институции – Агенцията за бежанците и другите институции, които отговарят за лагера В Харманли, са си свършили добре работа и какви са реалните мотиви, за да възникне това вълнение и този бунт. Според мен има какво да научим", заяви той.
 
"Нашата позиция винаги е била ясна и последователна.Ние сме заявил, че щом има подадена оставка от кабинета трябва да се извърви, предвидената в Конституцията процедура, да се направят консултации, да се връчат мандатите на партиите, след което да се разпусне Парламентът и да се насрочат нови парламентарни избори. Нашата позиция е, че не трябва да се нагнетява излишно напрежение, не трябва да се провокира политическа или парламентарна криза, а напротив, трябва да се седне и да се разберат основните политически сили, дали биха могли да осигурят някакъв преходен кабинет на приемствеността и стабилността, който да осигури преход без сътресения", каза още Казак и обясни, че това е кабинет съставен от системните политически сили – ГЕРБ и БСП. "Това са системните партии", разясни той.
 
Четин Казак критикува Патриотичния фронт. "Никъде в Европа подобни формации не са били възприемани още по-малко пък в управлението на някоя от европейските държави. За съжаление кабинетът на бойко Борисов направи именно това! За нас политическата класа носи отговорност за това подобен род формации да не получават широко поле за изява, защото техните платформи, тяхната политика, идеология е пагубна за дългосрочните интереси на която и да е било държава, на която и да е било нация, защото там преобладава езика на омразата, преобладават посланията на разделението и на дискриминацията, нещо от което съвременното европейско общество е призвано да се пази. За съжаление в цяла Европа има подем на такива формации и това е достойно за съжаление, признак е, че европейските общества боледуват и това изисква още по-голяма мобилизация и отговорност от страна на системните политически сили да вдигнат сериозен бараж срещу подобен род формации, а не да ги легитимират, както направи кабинетът на Бойко Борисов", коментира депутатът.
 
Могат ли БСП и Герб да управляват заедно? Но този въпрос Казак отговори така: 
 
"Това беше наша идея в името на стабилността и приемствеността, ако не може да се постигне това съгласие, то тогава ние препоръчахме на президента Росен Плевнелиев да изчака да му изтече мандата и да стъпи в длъжност новоизбраният президент Румен Радев, който има обществена лигитимност да разпусне настоящето Народно събрание, да насрочи нови избори и да назначи служебно правителство, което да осигури тази приемственост и да подготви и проведе парламентарните избори".
 
Служебният премиер може да бъде и експерт, но и да не бъде далеч от политиката. Сред политиците има достатъчно добри експерти, както и сред експертите има такива, които имат ясен политически профил, но тава е второстепенен въпрос. Важното е наистина този кабинет да се ползва с подкрепата на основните системни политически партии, за да може да довърши работата на отиващия си кабинет, да осигури приемането на бюджета и старта на неговото изпълнение.
 
"Няма нищо по невярно в твърдението, че има ново мнозинство в 43-то Народно събрание. Няма такова мнозинство! Мнозинството си е взе същото, тъй като политическите сили са си все същите. ГЕРБ Реформаторския блок, подкрепени от патриотичния фронт са си мнозинството, което както виждате някои от тях се опитват да запазят този парламент, като ПФ предлагат да се сформира ново правителство, подкрепено от същите политически сили, но без Бойко Борисов – това е абсолютно неприемлив вариант за нас. За нас този парламент е с изчерпан кредит на доверие и ресурс и в неговите рамки не бива и не може да се съставя ново правителство. Ние предлагаме преходен кабинет", категоричен бе той.