На сайта на всяка една регионална инспекция, на заглавната страница да стои публичен регистър на всяко намерение, което е влязло във ведомството

Очаква се решението за зелен сертификат за служителите да се въведе във всички министерства, а не само в Министерски съвет. Това прогнозира вицепремиерът Борислав Сандов пред Нова тв.

Той самият също обмисля предприемане на тази стъпка в Министерството на околната среда и водите, на което Сандов е начело. Важно е да се дава пример в обществото да се повиши ваксинацията, заяви вицепремиерът. 

Обикновено корупцията нанася огромни щети, понякога убива. Има много примери. Нали знаем, че ние ще извадим документите и те ще отидат в прокуратурата - тя е тази, която повдига обвинения. Аз призовавам всеки, който има сигнали за корупция и нарушения, да ги дава", обясни вицепремиерът.
Той даде и примери.

"Има някои особени случаи - по Черноморието, концесионния договор за Пирин, за който вече прокуратурата поиска да преразгледа. Там е установено, че се ползва 65% над позволената концесионна площ. Бодат ми очите някои действия на Регионалната инспекция по околната среда във Варна, някои застроявания на Дюните, на плажа. Трябва да направим много щателна проверка. трябва да си върнем плажовете, да опазим дюните."

Пълната прозрачност за него е добър начин за превенция на корупционните практики. На сайта на всяка една регионална инспекция, на заглавната страница да стои публичен регистър на всяко намерение, което е влязло във ведомството. Да не се налага всяка една малка къща да трябва да минава през тежка процедура.

"Ще облекчим бизнеса да прави нещата на местата, на които е позволено. В същия момент ще му показваме, че тук не може. Така ще свалим с около 70% работата на регионалните инспекции", каза Сандов.

Той следи случващото се с наводненията заради проливните дъждове от последните няколко дни. "Стана така, защото вместо сняг, имаше дъжд. И защото средиземноморският климат се премества на север. По доклад на БАН през 2050 г., ако продължава с този темп, половината територията на България ще бъде със средиземноморски климат. Това означава валежи от дъжд вместо от сняг, по-екстремни прояви на времето.

Мостовете, които видяхме срутени, не са ония мостове на няколко века. Проблемът е с новата инфраструктура, която не предвижда, там няма мисъл, структура, която да каже дали е необходимо да се направи на по-голяма височина при евентуална висока вълна. Не трябва да се позволяват строителни разрешения близо до коритото на реката", каза министър Сандов.

По думите му е много важно и как точно се реагира при такива кризи. "В момента доста се задъхва националната служба "Пожарна безопасност". Може би трябва да помислим и за някакви реформи."

Сандов обясни, че познава част от хората, които са станали министри редом с него от вчера. "С някои от тях бяхме колеги в 45-ото и 46-ото НС. По-важното е, че познавам Кирил Петков отпреди политиката - той не се промени в последните три месеца, които прекара в политиката. Убеден съм, че ще може да ходи пеша."

Той самият също иска да продължи да ходи пеша и на моменти да ползва градски транспорт, а служебният автомобил да е само за големи разстояния.

Сандов има екип - хоризонтална и демократична структура, както той я определи. "Ние се гласуваме помежду си. Надявам се, че така ще подхождат колегите и в другите ресори."

"Много е притеснително това, което сподели Христо Петров - Ицо Хазарта. Вярвам, че щом е излязъл да го каже на трибуната има смелостта и ще го каже и там, където трябва. Иска ми се да вярвам, че по-скоро става въпрос да се откаже от кариерата, а не да е за семейството."