Несъмнено най-важното решение, макар и закъсняло, което трябва да вземе днес Националният съвет на БСП, е за подкрепа на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова.

Това написа лидерът на БСП-София Калоян Паргов на страницата си във „Фейсбук“.

„От първоначалните наши анализи на резултатите от изборите на 4-ти април стана ясно, че имаме около 3-4% отлив от гласове и те са на граждани, които подкрепят Румен Радев.

Те не видяха ясна позиция от БСП по обявената от него кандидатура за втори мандат.

На пленума днес ще вземем и друго важно решение - Националният съвет трябва да легитимира пълномощията на преговарящия екип от парламентарната ни група за съставяне на правителство“, допълва той.

„Няма да последвам примера на някои колеги от Изпълнителното бюро на БСП, които побързаха да кажат, че трябва да подкрепим партия "Има такъв народ".

Това е решение на колективния орган. Аз искам да чуя колективния разум днес и всички гледни точки. Едва тогава членовете на Националния съвет заедно ще можем да преценим кое е най-доброто в тази тежка за БСП ситуация.

Онова, което се случи вчера в Народното събрание - от 4 комисии БСП не получи председателско място в нито една - ясно показва, че не ни възприемат като алтернатива на предишното управление.

За мен това е много странно. В продължение на 4 години се заявяваме като алтернатива на предишното управление, а партиите на протеста сега отказват да намерят общ език с нас“, коментира още Калоян Паргов.