Аз бях народен представител за няколко часа. Странен е този парламент. Гледайки го от вчера си мисля, че модуса е всички представители на ГЕРБ да бъдат заковани за банките, за да бъдат обиждани. Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в "Тази събота" по bTV.

"Изглежда като линч. Да не коментирам, че има някаква много странна форма на местно управление. Не ми дадоха думата да представя плана за възстановяване. Демокрацията понякога е процедура", допълни той. 

Вицепремиерът в оставка коментира и възмущението на един от депутатите на "Има такъв народ", които Слави Трифонов сподели вечер в петък след пленарното заседание. 

"Чух обиди от членове на мнозинството към кабинета. Аз не замествам премиера за първи път. Замествал съм го 50-60 дни. Ако някой трябва да разяснява ситуация и да дава обяснения по плана за възстановяване, съм аз. Работя вече 8 месеца по този план. Смисълът беше Борисов да бъде канен в НС и да бъде обиждан. Ако някой искаше да научи нещо по плана, щях да отговарям", каза още той. 

"Планът може да бъде изпратен и в този вид до ЕК, но искам в следващите две седмици да бъде усъвършенстван. Качен е на сайта, има всички предишни версии, както и последната. Трудно е да намериш компромиса между всички заинтересовани страни. Всяка група от обществото иска повече и повече. Това е микса от политики, който би позволил България да се възстанови и да догони по-старите и богати държави", обясни Дончев.  

"Ситуацията стана малко "защо си със шапка, защо си без шапка". Чух, че планът на Дончев е скапан, корупционен и некадърен. Всички имали алтернативни планове. Аз имам 10 дни до края на мандата. Редно ли е да го вкарвам? Дайте вие. От действащото НС зависи дали ще го внесем. Ако ми възложат да го внеса, аз ще изпълня решението на парламента. Ако няма подобни решения, ще си го внесат те. България е в уникална ситуация за смяна на правителството и ЕС ще ни даде няколко месеца, за да внесем нов план", допълни вицепремиерът в оставка.  

"Дали опитът води до грехове - вероятно, но опитът не е грях. Възможно е да допуснеш грешки. Вероятно, с ваше участие, ще изясняваме грешките на ГЕРБ в следващите седмици. Наше задължение е да бъдем по-добри. Парламентът има ново мнозинство и съм съгласен с Радев, че се състои от 4,5 и 6 политическа сила. Да не се държат като опозиция, а да се хващат и да управляват", каза Дончев. 

Той пожела грандиозен успех на комисията по ревизии. 

"Тази комисия ще бъде политическо говорене, упреци и обслужване на интереси. Виждали сме го и преди", обясни още той. 

"Съставът на този кабинет е знак, че партията се обновява. Защо не съм аз, може да не е дошло времето или да е отминало", каза той.