Наблюдава се сравнително сходство при посланията на кандидатите за президент Цецка Цачева и Румен Радев. И двамата говорят за "сигурност", "бъдеще" и "национален интерес". Това сочи анализ на посланията на двамата претенденти за държавен глава, направен от Института за социална интеграция чрез специално разработена онлайн платформа.
Изследвани са общо 506 изказвания на Цачева и Радев в периода от 6 до 30 октомври, съобщава БТА.

"Европа" и "НАТО" също присъстват като основни понятия и при двамата кандидати. Темата за бежанците приоритетно се засяга от кандидата, подкрепен от БСП. Радев я обвързва най-вече с липсата на ясни решения за справяне с възникналите проблеми с преминаващите нелегално българската граница. Той често залага на послания, свързани с "промяна на статуквото", а Цецка Цачева говори повече за "единство, справедливост и стабилност".

Като интересен момент в изказванията на кандидатите, анализаторите отчитат споменаването на политическите сили, които са ги издигнали или подкрепили. Почти всяко изказване на Цачева съдържа името на ГЕРБ, а в над 50 процента от случаите, кандидатът за президент споменава лидера на партията - Бойко Борисов. Точно обратното е при Румен Радев. Подкрепеният от БСП кандидат избягва да споменава името на партията, като все по-често говори, че е надпартийна кандидатура, посочват от института.

Младите хора също са основна тема на кандидатите за президент Цецка Цачева и Румен Радев. Радев тематизира връщането на младите хора, които са извън страната. Друг акцент при него е възпитанието в патриотизъм. Цачева по-скоро говори за тези, които учат и работят в България и тяхната професионална реализация в страната.