Въздънах с облекчение, когато лидеърт на ИТН заяви, че излизаме от коалицията. Не вярвах на министрите, които ИТН беше излъчила, главно на Гроздан Караджов и на министъра на енергетиката. Имам скрити съмнения, не са подкрепени с конкретни доказателства, а с разкази на някои хора, че този човек (бел.ред. Александър Николов) по един или друг начин е свързан с “Газпром”. 

Това каза в интервю за “Лице в лице” експертът по национална сигурност и бивш депутат от ИТН проф. Николай Радулов.

"Борисов управляваше 12 години. Защо, след като тези приоритети са му били в главата, не ги е изпълнил. Това е опит да се замаже ситуацията.

Това правителство имаше недостатъци, но това са недостатъците на всяко ново правителстов с млади хора, които нямат опит. Проблемите бяха от водената 12 години полиитка за сближаване с “Газпром”, Русия и Путин. Мисля, че скъсването с енергийните доставки от “Газпром” беше твърде категорично.

Очевидно е, че се търсят всякакви други ресурси, с които да бъдат заменени, надявам се да се открият. Мисля, че скъсването на пъпната ни връзв с Путиновата Русия, нещата ще станат по-лесни", коментира още той.

Радулов коментира и новите служебни министри на МВР и на отбраната. Според него, силовият министър Иван Демерджиев е правно образован и имащ опит човек. "МВР е много осбено. 

Динамиката е много голяма и предизвикателствата са малко по-различни от тези, с които вероятно е свикнал колегата. Общото ми впечатление за тази кандидатура е добро. За Димитър Стоянов - не мисля, че може да има противоречия или проблеми с кандидатурата му.

Докорошният министър на отбраната направи нелош анализ, който показа, че Министерство на отбраната е недофинансирано, има кадрови проблеми и към това трябва да се подходи много сериозно. Тези 2% от БВП още не са достигнати. Ние сме консуматор, а на производител на сигурност. Пред Стоянов ще има много сериозни предизвикателства". 

Бившият депутат от ИТН коментира и назначението на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който беше уволнен от Корнелия Нинова от борда на ВМЗ-Сопот.  "Чух какви ли не тълкувания.

Мисля, че конспиративното мислене е твърде сериозно залегнало в главите ни. Президентът е направил такава комбинация от експерти, която е била в рамките на възможностите му. Старал се е да даде най-доброто, с което е разполагал".

Според него, Бойко Рашков е един от подходящите за шеф на Антикорупционната комисия. По думите му, обаче, Бойко Атанасов също е достойна кандидатура. 

Радулов коментира и ареста на Бойко Борисов. "Съдът го определи като незаконен, аз мисля, че беше необходим. Този ход не беше добър от гледна точка на последвалото възвеличаване на Бойко Борисов като незаконно и неправилно арестуван. Нещо, в което тези 12 години, се случваше на много хора".

Бившият народен представител заяви още, че от "Продължаваме промяната" водят разговори с четирима от отцепилите се от "Има такъв народ" да се явят на изборите като част от техните партийни листи. "Имаме предложения, в момента мислим върху тях", посочи Радулов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук.