Депутатите се завръщат на работа след ваканцията по Коледа и Нова година. В седмичната им програма е предвидено решението, предложено от ДБ, за вход в сградата на НС със зелен сертификат или след тест, както и това на „Възраждане“ за комисия за COVID мерките, което изостана от преди празниците.

Наред с това тази седмица народните представители ще изслушат двама от вицепремиерите - Бойко Рашков и Асен Василев.

Първият за постъпилите сигнали в МВР, проверките и резултатите от тях за нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за вота на 14 ноември. Василев пък ще бъде препитван за плана за възстановяване, както и подготовката на оперативните програми.

Иначе само за сряда са планирани заседания на осем от комисиите - правна, където ще препитват правосъдния министър Надежда Йорданова, икономическа, образователна, социална, регионална, както и тези на спорта, по електронно управление и по въпросите на ЕС. Регионалният министър Гроздан Карадажов ще представи екипа си пред ресорната комисия, а депутатите ще имат възможност да му зададат актуални въпроси.

В икономическата комисия пък ще гледат доклада за приватизация за първото полугодие на 2021 година. За четвъртък засега са насрочени седем комисии, сред които и енергийната. На нея ще се разглежда проектът на решение, внесен от ГЕРБ, за компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар.

Наред с това депутатите от комисията ще изслушат Асен Василев, както и енергийния министър Александър Николов относно мерките за преодоляване на ценовата криза в сектор „Енергетика“. Транспортният министър Николай Събев пък ще бъде извикан в транспортната комисия.