Врътките на дерибеите около Ахмед Доган и подкрепящите ги жълтопаветници доказват, че за тях няма морал в политиката

Според великия френски учен Блез Паскал „в сравнение с мъдростта, хитростта е това, което е маймуната за човека“. Е, когато 35 години си правил електората си на маймуни и си трупал несметни богатства на гърба им чрез хитрости и законови врътки, няма как изведнъж да еволюиращ до човек в политиката.

Това със сигурност се доказва и от действията на отцепниците от ДПС, оформили дерибейски кръг около Ахмед Доган и подкрепящите ги жълтопаветници на олигарха Иво Прокопиев, които в последните няколко седмици се опитват отчаяно да спрат „Новото начало“ в движението. За целта, обединили сили дерибеи, олигарси и аферисти, прилагат всички възможни врътки, за които се сетят – законови или абсолютно незаконни, няма значение. Важното е едно – да се блокира доверието, което получава председателят на ДПС Делян Пеевски както от хилядите редови депесари, отказващи да живеят в омагьосаната страна на задкулисието.

Върхът на отчаянието им обаче лъсна в последните часове на сряда, след като Върховният административен съд (ВАС) задължи Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира коалицията „ДПС – Ново начало“ за участие на предстоящия вот на 27 октомври.

Върховните магистрати се позоваха на факта, че е пределно ясно, че коалицията е легитимната формация, която има право да се яви с марката „ДПС“ на изборите, защото единствена е спазила напълно закона – създадена е 2 дни преди опита на дерибеите да откраднат ДПС, включвайки движението в друга формация и по-важното – подала е документи напълно законно, в първите минути на първия ден за регистрация на партиите от ЦИК.

Това се е случило с легитимните електронни подписи на двамата представляващи коалицията, спазвайки българския закон и европейските директиви, които задължават администрацията да предоставя услугите си електронен вид в пълен обем.

И тук идва върхът на наглостта – след решението на ВАС из страната се разнесе жълтопаветен вой как можело така съда да спазва закона и да приема подадено от „ДПС – Ново начало“ електронно заявление.

Впечатляваща липса на памет, предвид факта, че само преди 3 години точно коалицията на олигарсите – ДБ се възползва от възможността да се регистрира електронно за изборите през 2021 г. И когато РИК-Стара Загора се опита да погази закона, личната секретарка на Христо Иванов Надежда Йорданова оспори решението им в съда.

Използвайки точно аргумента, който сега цитира и ВАС – че администрацията е била длъжна да регистрира коалицията само на база на подаденото електронно заявление.

Ако толкова не помнят, нека всички жълтопаветни „експерти“ да седнат и да си прочетат решение № 369/19.10.2021г. на Старозагорския административен съд. А ако ги мързи да го четат, да помолят Надежда Йорданова да им го разкаже – все пак точно аргументите, които тя е използвала тогава, сега се потвърждават и от ВАС.

Истината обаче е , че проблемът изобщо не е в електронното заявление на ДПС, а във факта, че олигархичният кръг в движението, който години наред се е обогатявал незаконно на гърба на електората си, вече започва да вижда, че номерата им вече не работят.

Свикнали да командват държавата с пароли като „Бай Рамадан каза“, дерибеите нямаха никакъв свян буквално да узурпират през задния вход ЦИК – в неделя през нощта. Виждайки, че активистите на ДПС пазят ред пред изборната комисия още от петък, дерибеите решиха да действат както са свикнали и нечестно да си присвоят първата по ред регистрация като буквално си окупират масата за регистрация на ЦИК.

С любезното съдействие на личната къртица на Доган в комисията – Севинч Солакова, която освен, че е в отявлен конфликт на интереси, оказа се няма и грам срам ги е вмъкнала по тъмни доби в сградата на ЦИК.

Е, номерата им обаче не минаха. Защото когато си свикнал да газиш закона, не си свикнал да го изпълняваш. Затова съвсем логично отцепниците на Доган се оказаха неподготвени за това, което направи Пеевски – изпълнявайки закона, да подаде документи по електронен път.

А цялата тази история погазва само едно – правдата няма как да бъде надхитрена от селски номера на дерибеи, свикнали да разпределят порциите в чужди сараи. Моралът и законът винаги успяват да си проправят път и това е една от основните философии на „Новото начало“, която толкова много плаши отцепниците на Доган. Защото знаят, че Пеевски е прав и когато аферистите бъдат прочистени, най-доброто наистина ще предстои.