Надежда винаги има. Докато не приключи процесът, естествено, че има надежда, колкото и да е малка. Това заяви преди журналисти председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, след като получи от президента третия мандат за съставяне на правителство.

„Няма политическа партия или представител в този парламент, който да не е казал, че отиването на избори не е най-доброто решение. Пред страната има конкретни проблеми и ние трябва да ги решим. Няма политически представители, които да не знаят, че ако не приемем някои закони за Плана за възстановяване и устойчивост и отидем на избори, губим парите“, изтъкна той.

„База за здрав разум има. Вследствие на което ние ще подходим наистина отговорно, загърбвайки всякакви лични реплики, които сме си разменяли с останалите политически партии. От утре започваме срещи с всички политически партии, включително и независимите депутати“, обяви той.

От партията ще изготвят график и ще изпратят официални писма.

На тези срещи ще се обсъдят приоритети, проблеми, начини за тяхното решаване, срокове за тяхното решаване.

„Ако постигнем съгласие на тези разговори, след това вече ще се водят разговори за състав на кабинета“, уточни той.

„За да няма спекулации, тъй като се нагледахме и наслушахме, да няма реплики за задкулисие, на тези срещи ще присъствате и вие, медиите. Българските граждани да виждат кой какво е казал, къде имаме различия, къде имаме пресечни точки. И кой или коя партия ще прати държавата на избори“, обясни Йорданов.

"Ако има достатъчно мнозинство сред депутатите в този парламент, следващите разговори са за състав на кабинет и премиер. Ще го направим сравнително бързо. Надявам се до края на седмицата да имаме представа и ние, и вие, и българските граждани възможно ли е да се реализира третият мандат или не", каза още той.

Партиите ще бъдат канени на срещи поотделно.

„Много важно е в момента да видим има ли държавници наистина, а не партийни началници, които си играят собствените партийни сметки и баламосват българските граждани. Затова ще го направим пред вас.

Нека да видим има ли воля за промяна, защото най-глупавата опорка в момента в публичното пространство, която чуваме – излизат партийни лидери и казва: сега нищо не може да се направи, обаче, видите ли, след 2 месеца като минат изборите, тогава ще се разберем. Какво пречат да седнат и да работят за това, за което са ни пратили българските граждани“, заяви Станислав Балабанов.

По думите на Тошко Йорданов, преговорният екип на ИТН е има политическо представителство и експерти. Той изрази надежда и в екипите на другите партии да присъстват експерти, за да могат да се водят конкретни разговори.

Той посочи, че „до известна степен“ оптимист, че може да се стигне до кабинет с третия мандат.

Според него от двама-трима души в парламента зависи дали ще проявят здрав разум или ще пратят страната на нови избори. 

„На разговора с ПП-ДБ, когато те ни поканиха, ние установихме, че там, където имаме различия, можем да ги преодолеем. Ние нямахме различия по това, което говорихме. Само че вътре нямаше журналисти. Сега тези разговори ще бъдат водени пред вас“, добави той.