Преговорите между ГЕРБ-СДС и ППДБ за ротацията се водят на друго ниво и на друго място, няма насрочени срещи. Това пише "Труд бг", позовавайки се на участници в проточилите се вече пет дни разговори.

Един от спорните въпроси в тях бил за участието на политически лица в регулаторите. ППДБ били категорично против такова участие, докато от ГЕРБ-СДС настоявали да няма ограничения.

“Когато Мария Габриел стане готова и всичко се договори или не се договори, ще излязат и ще кажат. Благодаря на колегите, че толерантно запазват мълчание, докато се разберат, един процес на договаряне изисква отстъпки и от двете страни”, заяви в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Не трябва да обръщаме държавата с краката нагоре”, каза още Борисов и припомни, че във всички правови държави се правят избори и на тях политическите партии поемат своята отговорност.

Няма държави на регулаторите, на прокурорите, на съдебните съвети - те следват от избора на правителство.

Попитан за хода на преговорите, съпредседателят на ППДБ Атанас Атанасов каза, че в момента се обсъждат кадровите въпроси и те ще бъдат решени.

Още един спорен момент бил как да бъде кръстен документът за по-нататъшно съвместно управление. Дали да бъде споразумение, както предлагат от ГЕРБ-СДС или меморандум, както искат от ППДБ. От преговарящите предложиха да се обяви конкурс за названието на документа.

След проведени консултации с 6-те партии в НС

Радев връчва мандата в петък, 17 часа

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в петък, 15 март,  в 17 часа,  обявиха от „Дондуков” 2. Папката ще получи кандидатът за премиер от най-голямата партия в 49-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС.

Мария Габриел. Тя ще има една седмица за предложи състав на кабинета и ако успее, президентът ще трябва да го внесе за гласуване в парламента.

Припомняме, че след оставката на кабинета „Денков” президентът проведе консултации с парламентарно представените партии, които приключиха във вторник. На разговорите на „Дондуков” 2 партиите от управляващото мнозинство се обединиха около това, че България трябва да има редовно правителство. От опозицията бяха категорични, че единственото решение са нови избори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук