С 54 гласа “за” Столичният общински съвет реши Бойко Борисов да предприеме действия за прекратяването на концесията с фирмите “Чистота София” и ДИТЦ, част от холдинга “Новера”.
В 14-дневен срок трябва да бъде изготвен правен анализ, който ще бъде направен включително и с външни анализатори. След сесията кметът Бойко Борисов заяви, че ще направи предизвестие за предсрочно прекратяване на договорите. Той допълни, че Столична община е изплатила на “Новера” общо 17 млн. лева. Те не извозват боклука и държат София като заложник, подчерта Борисов. Той определи техните действия като безпрецедентен рекет.

Борисов заяви, че днес на сесията групата на БСП също е била за прекратяване на концесията и каза, че "един ден си правят ПР със скъпите хартии за плакатите си", а друг ден го подкрепят. По думите му общината ще продължава да води преговори с другите фирми концесионери от утре. Идеята е този договор на “Новера” да трае до 31 март.

Владимир Кисьов от СДС отбеляза, че всички фирми, които искат да чистят София, трябва да се включат в пряко договаряне и никой да не им пречи да вършат дейността си. Според него има прекалено много фирми както в страната, така и в София, с които няма сключен договор, но биха могли да се включат в почистването.

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев заяви, че в правния анализ няма нито една дума, която да позволи на общината да се защити в съда, ако “Новера” реши да обжалва. При това положение Столична община ще трябва да изплаша неустойки, които са в размер над 50 млн. лева и които включват всички печалби на “Новера”: за 5-годишен срок, за който е сключен договорът с тях.

От БСП също искат прекратяване на договора от 1 април. В правния анализ, който трябва да бъде изготвен, трябва да се каже какви са възможните рискове за общината при предсрочното прекратяване на концесионен договор. Ако съществуват прекалено високи рискове, Столична община трябва да премине към изкупуване на акции от холдинга или да се пристъпи към ликвидация ма дейността.
В изнесения доклад Борисов поиска общината да предяви иск за претърпените вреди и пропуснати ползи, като поиска запориране на банковите сметки и недвижимите вещи на концесионера. Идеята на кмета е общината да внесе предложение до СОС за създаване на общинско предприятие с предмет на дейност събиране и извозване на боклука. /Десислава Вангелова, БЛИЦ