Царският внук княз Борис Търновски ще носи титлата Пазител на Короната, а не цар, когато един ден наследи дядо си. Това е решил цар Симеон II "подир множество продължителни обсъждания и размисли", тъй като днес България не е монархия.

За окончателното си решение царят съобщава в интервю за периодичното печатно издание на Софийската света митрополия – списание „Епархийски глас“, публикувано на www.kingsimeon.bg.

Формулировката на титлата като "пазител на короната" за престолонаследника отдавна се обсъжда в царската фамилия, но досега не беше обявено официалното решение на царя. Въпросът е ясен – първородният син става престолонаследник. В случая днес, за наша огромна скръб, първородния ми син го няма, следователно неговият първороден син е следващ в линията на онаследяване.
 



Но тъй като днес не сме монархия, един ден моят внук Княз Борис Търновски ще носи титлата Пазител на Короната. Подобен е случаят и с Румъния. Така съм решил подир множество продължителни обсъждания и размисли, казва Симеон II. 

Той разказва, че ако България беше действаща монархия, напълно нормално би било синовете и внуците му да живеят и работят тук. Но след промените през 1989 г. не било възможно те да изоставят живота си - работа, професия и семейства. 
 



А докато бях премиер, умишлено ги бях помолил дори да не идват тук, заради множеството спекулации и нападки по мой адрес – че възстановявам монархията и други подобни. И така въпреки самотата да съм далеч от семейството си, аз се реших на тази стъпка. Разбира се, ако сме действаща монархия, напълно нормално би било те да живеят и работят тук. Но уви, не сме, казва царят.

През годините той не предприел опит за връщане към Търновската конституция, защото това "би довело до сътресения и голямо разделение на обществото", каквото той не искал.

А за възстановяването на монархията днес… Нека бъдем реалисти. И да се огледаме наоколо. Възстановена ли бе монархията в Гърция, Италия, Румъния, Сърбия, Черна гора? А дали има бъдеще монархията изобщо – разбира се, но това е един сериозен философски въпрос, на който не се наемам сега да отговарям. Всичко е в Божиите ръце…, казва още царят.


Снимки: Олег Попов/Dnes.bg