"Европейската комисия провежда редовни одити във всички страни членки, за да осигури правилното управление на европейските фондове." Това заяви Даниел Росарио, говорител на ЕК за земеделието и развитие на селските райони, във връзка с постъпили запитвания в Европейската комисия от редица български медии от отношение на актуалното състояние на програмата, съобщават от Представителство на ЕК в България. 
"Плащанията по Програмата за развитие на селските райони в България продължават на регулярна основа, така както са планирани. Плащания по две от мерките в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период. Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап. 

В момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната и нормална процедура. Ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако въобще има такива, ще може да се получи само след като бъде завършена тази процедура. Сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски, от това, което беше представено в някои медии", заяви Росарио.

Лъжа са твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че България ще трябва да върне 1,1 млрд. лв. на Брюксел. Това заяви тази сутрин министърът на земеделието Десислава Танева по Нова тв. Тя от вчера опровергава твърденията на Нинова, която даде специална пресконференция, за да обяви това си твърдение.

По-късно днес министър Танева посети и парламента, където занесе документи на депутатите, доказващи, че няма спрени пари.