Президентът Радев ще се стреми към балансиран служебен кабинет, който не е партийно оцветен. Това каза в сутрешния блок на БНТ юристът проф. Огнян Герджиков, който е и едно от спряганите имена за служебен премиер, излъчен от президента Румен Радев.
Проф. Герджиков заяви, че е бил изненадан от новината. "Донякъде се изненадах, защото съм убеден, че има много по-сполучливи фигури от мен. Нека се стигне до крайно решение и тогава ще решаваме", заяви Огнян Герджиков по отношение на евентуалната покана той да оглави служебния кабинет.

"Имаше предварителен разговор, най-общ като някаква идея, на която аз не съм казал нито "да", нито "не". Дали ще се стигне изобщо към мен - към днешна дата нищо категорично не мога да кажа", заяви проф. Герджиков.

Относно съставянето на служебния кабинет, Герджиков изтъкна, че това е изключително право на президента Румен Радев.

"Президентът Радев е балансиран човек, здраво стъпил на земята. Той едва ли би прибегнал до това да състави един кабинет, който е ярко оцветен. Той ще търси баланса", категоричен бе проф. Огнян Герджиков. Според него именно това нещо се съзнава от президента Радев и затова той ще се води от тази максима.

Герджиков коментира и въпроса с политическата криза. Според него няма такава. По думите му оставката на правителството е нормален процес. Драма би настъпила, ако след като се насрочат новите избори и се избере новият парламент - той да не може да излъчи правителство и влезем в спирала от избори в избори.

По отношение на отказа на Росен Плевнелиев да състави служебен кабинет, който да действа три седмици, проф. Огнян Герджиков определи въпроса като деликатен, защото в Конституцията няма срок за това. Той изказа личното си мнение на юрист, че президентът Плевнелиев не е нарушил Конституцията. Още повече, той посочи, че Плевнелиев е постъпил целесъобразно в държавнически план. Според Герджиков в противен случай наистина би се получил парадокс. "Би било планетарен прецедент", коментира още той.

Относно конституционната процедура Огнян Герджиков заяви, че президентът Румен Радев ще встъпи в длъжност на 22 януари. Тогава той има едноседмичен срок, разписан в Конституцията, за да назначи новия служебен кабинет, а разпускането на парламента става едновременно - с назначаването на служебния кабинет. До два месеца след разпускането на парламента трябва да се проведат нови избори, което би трябвало да означава края на март - 26-ти март или 2-ри април.

Относно мажоритарните избори, проф. Герджиков коментира, че настоящото Народно събрание има три седмици живот, в които да се прекрои избирателната система е изключително рисково начинание.

"Парламентът не е пожарна. Правенето на закони е деликатен процес, който изисква време", напомни юристът.

Относно намаляването на субсидията за партиите на 1 лев, Огнян Герджиков бе категоричен, че това би отворило наново черните партийни каси. "Да се отнеме партийното финансиране или то да се сведе до 1 лев според референдума означава пак да отворим вратите на черните партийни каси. Не смятам, че това е по-доброто", каза още проф. Герджиков.