Тук сме, за да оборим две лъжи, които бяха изречени от Кирил Петков преди броени минути. Това заяви на брифинг в кулоарите на парламента представители депутатът от ГЕРБ Жечо Станков.

„Първата голяма лъжа е, че правителството "Борисов 3" е поемало ангажимент за 40% намаление на емисиите. Единствената държава членка, която гласува „въздържал се” за този тип съкращаване на емисиите, беше България и това може да бъде проверено на Съвет Околна среда", заяви Станков.

„Втората по-голяма лъжа, обаче е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент и термични централи в България няма да бъдат затваряни. Не само, че ще бъдат затворени, а ще ви кажа, че процентът, който ще бъдат затворени, ще бъде много по-голям от 40 процента", каза депутатът от ГЕРБ.

„Асен Василев и Кирил Петков, които отидоха на място и се разписаха в подписките на синдикатите за спасяване на Маришкия басейн, с едната страна се разписваха, а с другата поемаха ангажимент, с който да затворят 83% от въглищните мощности на страната”, подчерта той.

„Лъжата беше основен способ на управление на ПП. Днес те продължиха с тези лъжи. Искам да добавя още една лъжа, която Кирил Петков се опита да лансира на днешната срещата с представители на ЕК.

Той обясни, че когато те са поели властта, България е била от малкото държави членки, която е имала много ниска степен на готовност за своя план за възстановяване. Но това е голяма лъжа, защото ние оставихме на 99% съгласуван с ЕС план, одобрен и план, в който дата за затваряне на въглищните централи нямаше. Такива безумни ангажименти ние никога не сме поемали”, подчерта Теменужка Петкова. 

„Ние бяхме единствената държава членка на ЕС, която не гласува „За” новия размер на емисиите, които трябваше да бъдат възприети като условие за спазване на екологичните норми”, уточни Петкова.

По думите й, тази лъжа ще ни излезе много скъпо.

Ние не сме съгласни със затварянето на въглищните централи и ще се борим до край. Борили сме се за справедлив преход, който по никакъв начин няма да застраши енергийната ни сигурност”, отсече Петкова.

Това, което са предложили, е невъзможно, не защитава интересите на страната и изправя пред риск енергийната и национална сигурност на България”, посочи тя.

„Заради натаманяване на лобистки проекти, като този за батериите, който е нерентабилен, планът за възстановяване беше забавен с година и половина. Предадени са интересите на българската енергетика заради проекта за батериите”, каза Красимир Вълчев. 

„Категорично ще бъдем превърнати от нетен износител в нетен вносител. Това, което Петков и Василев са направили, залага енергийна и икономическа криза през 2025 г. Не можем да изградим заместващи мощности до 2025 г., не можем да инсталираме толкова възобновяеми източници, мрежата няма да издържи”, обясни той.

„Кирил Петков и Асен Василев предадоха българския национален интерес заради лобисткия проект за батериите. Лицемерно говорят за справедлив преход, но той няма да е справедлив. Само хората, които стоят зад батериите, ще спечелят от него”, подчерта Вълчев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук