Червената опозиция с първи пробив на пленума. Още в началото те успяха да вкарат в дневния ред обсъждане на идеята за промяна в Устава, така че да се върнат старите правила са избор на председател - през конгреса. Лидерът на червените Корнелия Нинова настоява това да става чрез пряк общопартиен избор.

Опозицията обаче иска Конгресът другата седмица да разгледа Вътрешната опозиция в БСП обаче иска Конгресът другата седмица да преразгледа правилата за избор на лидер. Изненадващо днес ръководството даде заден за идеята си Пленумът да разгледа правилата за пряк избор. Те срещанаха тежък отпор вътре в партията и остра критика.

Опозицията в партия обаче че притеснява, че Конгресът на 16 юни няма реално да приеме оттеглянето на Нинова. Те подозират, че до реално приемане на оставката на Нинова няма да има, а Конгресът след седмица ще убеди лидерът Корнелия Нинова, която обяви оттеглянето си след загубата на евровота, да остане на поста си. На влизане на тежкия пленум, който трябва да определени правилата за избор на нов председател, критиците на ръководството намекнаха, че реална оставка няма да има.

“Очаквам театралността с оставката на Корнелия Нинова да продължи и на конгреса с емоционални изказвания”, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на червения пленум на "Позитано" 20. 

По думите на бившия председател на БСП трябва да има повече колективност във взимането на решения. Партията ни е силна точно, защото е сбор от колективен разум и колективно мислене. А напоследък тежко липсва диалог между ръководството и партията.

"Ние не можем да бъдем ГЕРБ, вождистка партия", каза още Станишев.

Станишев критикува и кампанията на специалистите за евровота като намекна, че евроскептичните изказвания на ръководството са навредило. Когато 2 месеца обясняваш колко вредни са слънчевите лъчи, не може да очакваш на 26 май хората да отидат на плаж и да отидат да гласуват. Няма как това да стане, каза той. По негови думи другата причина била насилствено наложеното вътрешно разделение в партията. Като трета причина той посочи и излизането на БСП за месеци от парлмента, което той отчете като грешка.

"Трябва да видим направени ли са верните изводи и способни ли сме да променим това, което ни е попречило, за да спечелим", допълни той.

Червените трябва да обсъдят и внесеното Пт Министерския съвет предложение за намаляване на партийните субсидии на 1 лев на реално получен глас. Сега партиите получават по 11 лева на пусната за тях бюлетина.

"Крайното залитане в такъв популизъм е по-скоро опасно за политическата система. Ако сега държавата се грижи за тази система по определен ред и правила, дали субсидията ще е 1 лв. и ли 0 лв. означава да я хвърлим в частно-правни ръце", каза лидерът на градската организация на БСП Колоям Паргов.

На въпрос дали гледа към председателското място в БСП, Паргов отговори, че гледа към местния вот.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!