„Категорично ще се противопоставя на опитите на да се обвинява всеки данъчен. Не може да се обвинява цялата система за пропуски на отделни служители”. Това каза пред Дарик радио министърът на финансите Пламен Орешарски.
„През последната година взехме много строги мерки за работата на работещите в данъчната система и когато открием нарушения, ги предаваме на разследващите органи”, каза министрът.

„След проверките на прокуратурата мога да взема решение за скандала с източване на ДДС около шефа на пловдивското подразделение на НАП Георги Търновалийски”, подчерта той. „Не ми е докладвано за афера в източването на ДДС в НАП, дори и от разследващите органи. В официалните си мотиви Мария Мургина е записала като мотив, че не е изпълнила плана за приходите, друго не мога да коментирам. Ако има нещо, доказано от съда, тогава можем да говорим по този въпрос”, каза още министърът на финансите Пламен Орешарски.
 Очаквам големи проблеми със събираемостта на данъците през следващите месеци, посочи той. На рождения си ден министър обясни това свое притеснение с глобалната криза и влиянието й в България. Орешарски прогнозира, че вероятно ще намалеят и фискалните приходи, защото виждаме как в момента се свива и стопанската активност. На въпрос дали ще има увеличение на заплатите в публичния сектор от 1 юли т.г., той отговори: "Не съм астролог". /БЛИЦ