"Тези дни се появиха доста негативни коментари за състоянието на страната ни по повод на 10 годишнината от членството ни в ЕС. Повечето от тях са верни, с едно важно изключение - негативите за този период не са резултат на присъединяването ни към клуба на европейските народи". Това пише в официалния си профил във Фейсбук експремиерът Пламен Орешарски.
"Да, страната ни не постигна това, което всички очаквахме в навечерието на членството. Доста пресилено е обаче да приписваме всичките си несполуки на ЕС. Вземете за пример една от очевидните спекулации – как едва ли не сме финансирали ЕС. За периода страната ни е внесла в бюджета на Съюза под 8 млрд.лева, а е изтеглила близо 20 млрд.лева...! 

Всъщност, дебатите около парите подсказват основния проблем. За бедните страни като нас, ЕС е привлекателен и заради кохезионните и аграрни фондове, но далеч не само поради това. Дори ползите от членството са огромни не заради фондовете, а въпреки тях. 

В обобщение, засега не се очертава добра перспектива пред страната не заради членството ни в ЕС, а заради изключително непрофесионалното ни вътрешно управление".