14 млн. лева няма да бъдат отпуснати за лечение на деца в чужбина, поради „технически проблем“ от Министерството на финансите. Това стана ясно по време на брифинг на „Възраждане“ в кулоарите на парламента.

„Поводът да свикаме тази пресконференция е изключително неприятен и притеснителен за нас първо като парламентарна група, второ като граждани на Република България. Преди два дни беше приет бюджетът на НЗОК, в който по предложение на „Възраждане“ в зала бяха одобрени 14 милиона за лечение на български деца в чужбина.

Защо? Първо да поясня, че за изминалата година няма входиран отчет на здравната каса какво и как се е случило и ние не можем да имаме данни по това перо стигнали ли са парите, не са ли стигнали.

Но за 2020 година имаме повече от 20 отказа за лечение в чужбина и има, то е неприятно да го кажа, но такива са фактите, изтеглени молби за лечение в чужбина, тъй като децата са починали поради бавене на процедурите, поради непредоставяне на средства.

Това е периодичен проблем в нашата държава. Срамен е. Всеки един от вас знае акциете, които се правят за събиране на капачки,  включително в нашата група, в нашата стая събираме капачки, в столовата до скоро имаше кутия до скоро, в която събирахме нужните няколкостотин хиляди лева за поредното дете, което ако не бъде оперирано в чужбина, ще трябва да има летален край.

В тази връзка ние направихме предложение за въпросните 14 милиона, които да бъдат предоставени и да могат български деца да бъдат спасени.

Това нещо мина в комисия, след което мина и в зала. Парите бяха одобрени, бюджетът на Здравна каса беше одобрен и ние останахме с доброто впечатление и чувство, че сме направили нещо изключително значимо за нашите деца – да ги спасим, тези деца, които имат нужда да бъдат спасени, да са живи!“, каза Цончо Ганев.

По думите му вчера е било свикано извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси.

„Качвайки се в Комисията по финанси, точка първа и единствена в дневния ред е това, че 14 милиона няма да бъдат предоставени на българските деца за лечение в чужбина, тъй като имало „технически проблем“ от кое перо как да се прехвърлят парите“, посочи депутатът от „Възраждане“.

„В момента ще има ново извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси, за да може да се приеме текст, който да бъде вкаран в заключителните разпоредби на държавния бюджет, за да може да се легализира това престъпление спрямо нашите деца.

Кой в тази зала, който ще гласува "за" това нещо, защото нашата група меко казано няма да го подкрепим, искам тези хора, когато гласуват и откажат 14 милиона за лечение на нашите деца, да отидат следващия път при родителите на децата, които чакат ред и не достигат до лечение. Абсурд след абсурд“, възмути се народният представител.

„Това лично решение ли е на Асен Василев да отреже пари, които не са минали без негово одобрение“, попита още депутатът.

„Това е прецедент на това правителство с бюджета, който прокараха. Ние от "Възраждане" ще направим всичко възможно - ще пратим писмо до президента да върне тази част от бюджета, която се гласува в момента“, каза още Цончо Ганев.

Последва и отговор от председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, който заяви, че това са спекулации.

Той подчерта, че бюджетна комисия е работила в полза на децата, които трябва да бъдат лекувани в чужбина и във фонда, който се заделя към НЗОК има достатъчно средства, които не са използвани, и когато има отказ, той не е поради липса на средства.

„Не мога да се съглася с внушени спекулации. Знаете, че винаги съм бил точен, придържал съм се към професионализма и няма да допусна да се спекулира с информация, особено по тема, толкова болезнена за всички, каквато е лекуването на децата в чужбина“, категоричен бе Каримански.

„Фондът за лекуване на деца в чужбина има достатъчно пари. Тези пари не са използвани. До момента няма отказ за дете, което да е изпратено за лекуване в чужбина поради липса на средства, подчертавам поради липса на средства.

Има откази по други причини, вероятно лекарски, вероятно административни, вероятно пречки на администрацията в НЗОК или където и да е било, но не е поради финансови причини, и това трябва да е много ясно.

И ако нещо трябва да бъде допълнено в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, то това е в полза само и единствено на балансиране на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Ние не можем да допуснем заради целия бюджет на НЗОК, той да бъде дебалансиран. Други спекулации аз лично не приемам“, отбеляза Каримански.

Депутатът от „Има такъв народ“ припомни, че лично той, както и колегите му от неговата парламентарна група са внесли за разглеждане Закона за личната помощ, който така и не е бил разгледан до този момент в пленарна зала, макар че е минал през всички комисии.

„Никой от нас не си е позволил да прави каквато и да е спекулация или популизъм с тази тема. Затова не приемам по никакъв начин това, което направиха колегите от „Възраждане“, подчерта Каримански.