След по-малко от 24 часа ще се проведат преговорите между БСП и "Демократична България" за съставяне на правителство с третия мандат, връчен на Корнелия Нинова от Румен Радев.

"Не можем да кажем дали ще подкрепим правителство с мандат на БСП. Това не е реално мандат на БСП, това е втори опит за първия мандат. Ще отидем на преговори, както сме го правили винаги. Ние сме били винаги конструктивно настроени", коментира депутатът от ДБ Иван Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че партията му е готова да подкрепи управление на "Продължаваме промяната" и съставено от тях правителство. 

"Няма основание и логично обяснение да кажем, че същата програма, със същите точки до онзи ден я подкрепяхме, а сега вече не. Това е мандат на досегашната коалиция. Така го приема всеки един от членовете на коалицията. Хейтърите ще бъдат изключително бурни. Ако такова нещо се случи, ще понесем своята отговорност и последващите щети от подкрепа на мандата на БСП", категоричен беше Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията му са за трудни разговори, когато се стигне до дебат за състав на бъдещ кабинет. Това ще се случи на втория кръг преговори, които БСП предвижда в началото на следващата седмица.

"Никой не е казал, че ще бъдат лесни и всичко ще бъде цветя и рози. Утре разговорите ще бъдат по отношение на програмата. Ние ще разберем вероятно колегите от ИТН какви предложения имат, съответстват ли на нашите виждания. Утре ще трябва да преценим дали програмата, върху която разговаряме, е подходяща, за да подкрепим един кабинет", каза народният представител от ДБ.

На първата среща с БСП очакват също да разберат подробности около програмата за управление, срок на действие на кабинета. 

"Ние не отиваме на среща, за да искаме. Ние сме поканени от г-жа Нинова, за да поговорим, така както през изминалите месеци, в качеството си на коалиционни партньори. Ще разберем вижданията на БСП за програма, за хоризонт на кабинета. И тогава ще направим нашата преценка дали продължаваме", добави Димитров.

И повтори позицията на ДБ, че името на бъдещ министър-председател трябва да бъде посочено от "Продължаваме промяната". А ДБ е склонна да понесе още критики от избирателите си, но да продължи битката с модела "Борисов-Пеевски".

"Целта на ГЕРБ беше тази политическа криза, за да получи реабилитация, която обаче няма да получи, ако ще и още 6 избора да има. Нашата цел с влизането в коалицията беше да разградим модела "Борисов-Пеевски". Този модел разграден ли е? Не е. Значи не сме си свършили своята работа. Не е отпаднала причината да направим този тежък избор преди повече от 6 месеца, да влезем в коалицията", заяви Димитров. 

И уточни, че за ДБ е най-добре да отиде на избори. А на тях не изключва да се явят заедно с "Продължаваме промяната", защото "досега историята показва, че обединението прави силата, но е рано да се говори за нещо подобно".