Ясно е, че 2022 г. е много динамична година. Затова се налага и актуализация на бюджета, която беше гласувана на първо четене. Днес изтича срокът по предложенията за актуализацията на държавния бюджет. Ще бъдат ли обезпечени така парите на държавата, че да има за всички?

"Очаквам утре или в началото на другата седмица да гледаме бюджета на второ четене, както валят предложения много. Вероятно е опозицията, която говореше за икономическа и финансова стабилност, да допусне много повече разхищения на бюджета. И България да се озове в някаква нова финансова криза", казва в "Нашият ден" народният представител от ДБ Владислав Панев.

"Държавният дълг намалява – и номинално тази година, и като процент от БВП от 21% от него. Резервите на правителството се увеличават – сега са 8,2 млрд. лв. Силно преувеличено е твърдението, че държавата е свършила парите", допълва експертът.

Владислав Панев изрази увереност, че ще има достатъчен брой депутати (над 121), които да приемат най-нужните мерки за актуализацията на бюджета – да защитят доходите на пенсионерите, на най-бедните и в същото време да намалят ДДС на комуналните услуги от 20 на 9% (парно, вода, газ, цени на хляба).