В желанието си да изчегъртат ГЕРБ и лично Борисов, ЦИК щеше да създаде един друг абсурд. Това каза на брифинг Цветомир Паунов от ГЕРБ.

„Поводът за днешната пресконференция е среднощният хаос, който беше създаден в ЦИК. Членовете в ЦИК трябва да изпълняват разпоредбите на законите и на Изборния кодекс в страната.

Съгласно разпоредбите на ИК заявление, подадено преди изтичане на срока по чл.300 ал. 2 от ИК по същество представлява оттегляне на съгласие на кандидат за народен представител по чл. 255 ал1 т3 от ИК за участие в изборите за което е необходимо изискване за регистрация.

Обрат! ЦИК реши окончателно съдбата на Борисов след скандали по тъмна доба 

При положение, че такова не е на лице, ЦИК не може да обяви такова лице за избрано като народен представител от съответната кандидатска листа. На свое заседание ЦИК в момента, в който се докладва, че има подадено такова заявление от Бойко Борисов, за желанието да бъде необявяван като избран за народен представител, ЦИК без всякакви правни аргументи, единствено само в политическа реторика, взима решение това заявление да не бъде гласувано и реално Борисов не е обявен за неизбран за народен представител. Тоест той трябва да остане като народен представител“, заяви Паунов. 

"Искам само да напомня, че това е правна практика на ЦИК назад в годините. Мога само да ви покажа примери от 2017 година, когато е имало много случаи. В желанието си да изчегъртат ГЕРБ и г-н Борисов, ЦИК щяха да създадат друг абсурд", допълни той. 

"Илко Стоянов, който спечели местните избори в Благоевград, подаде заявление, че не желае да бъде народен представител защото е кмет, ЦИК го блокира. Явно са получили среднощно обаждане от някого, за да разберат в стремежа си кого да изчегъртат, сами да бъдат изчегъртани от своите хора. Недопустимо е това поведение, което е в разрез с всички правни норми", каза още Паунов. 

"Те приеха искането на г-н Борисов, за да приемат и това на кмета на Благоевград. От няма и къде си смениха мнението на 180 градуса. В това няма патос. Г-н Цветозар Томов си беше изключил телефона в нощта на изборите. Вместо снощи да стои до късно, да беше стоял в изборната нощ. Ако искаха народни трибуни, да се бяха кандидатирали за депутати", обясни Тома Биков. 

"Ние не сме дребнави хора. С един мандат повече или по-малко, няма да се реши основният проблем. Тези хора не знаят какво правят, къде отиват, някои не знаят и от къде идват. Ще вземем решение дали да го обжалваме. Парламентът ще се свика, когато президентът каже, а той може би ще каже в следващите дни", допълни Биков.