ГЕРБ печели пети поредни парламентарни избори. Партията има победа в 24 изборни района, ДПС има в 3, ДБ – в 2, ИТН – в един и БСП – в един. Това съобщи на пресконференция административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

„На тези избори се случи нещо много важно - в определени райони, където допреди година ГЕРБ имаше проблеми, постигаме много добри резултати - в област Плевен, област Добрич, във Видин, Благоевград.

„От 265 общини в страната, ГЕРБ побеждава в 169. В тях живеят близо 75% от населението на България. Наблюдава се устойчивост на присъствието на ГЕРБ във възрастовата граница 30-60 години. 70% от работещите дават своя вот за ГЕРБ. Това са хората, които създават БВП на страната.

19% от пенсионерите подкрепиха ГЕРБ.42% от гласувалите са висшисти. Нека когато правим политически изказвания, да се позоваваме и на фактите, и на обективния анализ”, призова в заключение той.

„Опитът ГЕРБ да бъде заобикалян при съставянето на правителство може да доведе страната отново до криза”, предупреди от своя страна Даниел Митов.

По думите му, сред международните партньори в момента големият въпрос е, ще има ли България стабилно, добро правителство, което да задълбочава интеграцията на страната в Европа и атлантическите структури.

„Направихме нещо, което беше много трудно, но такова беше времето. Успяхме да ваксинираме всички желаещи членове на СИК, направихме това, което обещахме. Справяме се с третата вълна, процентите на положителните случа спадат. Наблюдаваме какво се случва в съседните държави – с много по-сложни мерки липсва резултат, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Справихме се с първите две вълни и не сме искали помощ. Нашите реанимации издържаха, имаме дезинфектанти и ремдесивир.

Оттук нататък нещата са ясни. Да управляваш България, означава да защитаваш интересите на всеки българин. Не да разделяш, а да обединяваш. И всичко това да се пречупи през нещо много важно. Пандемията е още тук и за да управляваш страната, трябва ясно да управляваш пандемията, с ясни планове. Не от телевизията, а в болниците, линейките, РЗИ-тата”, подчерта проф. Ангелов.

„Тези, които говореха, че няма коронавирус, лично се убедиха в това”, добави той.

Томислав Дончев пък предупреди, че обичайно опитът да бъде заобиколен първият, завършва зле. „Властта тежи. Ако имаш тежки рамене, може да ти счупи гръбнака. Това, че си против някой, не е кауза, а липса на кауза.

Ще бъде предложено правителство, персоналния му състав ще разберете скоро”, каза още той. Дончев уточни, че в кабинета ще има и приемственост, и промяна.

Готови сме и с номинациите за председател и зам.-председател на НС”, добави вицепремиерът.