Ще предложим кабинет. До момента, в който ни бъде връчен мандатът, ще бъдем  готови с министрите. Това заяви пред bTV Тома Биков от ГЕРБ.

„Ако не успеем да направим правителство с първия мандат, ще бъдем в опозиция. Смятам за логично ГЕРБ да положи всички усилия да направи правителство с първия мандат. След това втората политическа сила да направи същото – да предложи правителство и то да бъде избрано с мнозинството на онези, които цяла кампания говориха, че ще бъдат против ГЕРБ и, че единствената им кауза в политиката е да свалят ГЕРБ.

Сега имат тази възможност и нека да бъдат така добри да се възползват от нея, пък ние ще бъдем една далеч по-конструктивна опозиция от тях, няма да ни видите да прави това, което те правиха последните 4 години.

Ако бъде внесено правителство с ИТН, мисля, че ще събере достатъчно подкрепа и без нашата”, каза още той.

По думите му, изказването на Борисов, че е готов да осигури на Слави Трифонов 10 депутати, които да го подкрепят, е политически знак, с  който премиерът показва, че е готов да бъде конструктивен в тази ситуация.

„Аз не съм един от тези 10 дежурни политици. Не мисля, че ще се стигне до моя глас”,  уточни Биков.  

„На прага сме на политическа криза, тя може да намери своето решение след президентските избори, но дотогава държавата трябва да се управлява от някого и трябва да има отговор на всички предизвикателства, пред които е изправена страната”, допълни Тома Биков.

Той коментира и решението на лидера на ГЕРБ да не е депутат. „Това е негово лично решение. То показва, че не се страхува от заканите, че ще го съдят. Той ще бъде в политиката, като лидер на ГЕРБ има доста сериозни перспективи пред себе си в следващите години”, посочи в заключение той.