Във връзка с отказа на ДБ да влязат в разговори и консултации с нас, изводите, които можем да си направим, са няколко. Това заяви на извънреден брифинг Даниел Митов от ГЕРБ.

"Първо - не можем да си обясним защо се отказват подобни разговори, при положение, че е отговорно да се водят сериозни разговори за съставяне на кабинет в ситуация, при която трябва бързо стабилно правителство", каза той.

"Заявили сме много пъти, че правосъдна реформа желаем и искаме да поговорим по тази тема. Тази държава има и други системи – социална и външна политика, както и енергетика. Беше нормално да се влезе в разговор по всички теми, дори и да не стигнем до съгласие", смята Митов.

"Така те показват политическа незрялост", категоричен е той.

"Не знам как от ДБ стигнаха до извода, че могат да дадат безусловна подкрепа към групата на ИТН, при положение че до вчера мислеха друго. Влизат в ситуация, която не е в тяхна полза", завърши той.

На брифинга участие взе и лидерът на СДС Румен Христов:

Той заяви, че е учуден, но и не чак толкова от поведението на „Демократична България“.

По думите му поведението им не е приемливо. „Разочарован съм, но не за пръв път“.

„Подхождаме с разбиране и съчувствие към колегите от ДБ. Опитахме се да ги извадим от една ситуация, от която те се опитват сами да влязат. Имат два варианта пред тях вече – да станат част от едно неясно политическо мнозинство и да подкрепят едно правителство, което не може да носи политическа отговорност. Вторият вариант е да се върви към бързи и предсрочни избори", заяви Тома Биков, който също бе на брифинга на ГЕРБ.

„И в двата случая резултатът ще е един – хаос, задълбочаване на икономическите и социалните проблеми, увеличение на контрабандата. Занапред огромната отговорност ще бъде носена от „Демократична България““, каза депутатът от ГЕРБ.

„Ако и от ИТН ни откажат, то отговорността ще падне и върху тях“, заяви той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!