Искам да се обърна към всички български граждани и хора, които имат нужда от лечение от тежки заболявания- в момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси. Това каза на брифинг здравният министър Кирил Ананиев по повод наложеното вето от президента Румен Радев върху част от Закона за бюджета на НЗОК, предаде агенция „Фокус“.
 „Използва се една много чувствителна тема като здравето на българина, в това число на нашите деца“, коментира той.

„Уверявам ви, че нашият позитивен лекарствен списък, е с една от широките гами лекарства и с доказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и света медикаменти“, заяви министърът.

През седмицата чухме обвинения и много обиди, наричаха ни по най-различен начин. Вглеждайки се в кадрите по телевизиите забелязах значителна част от малкото хора, които ги виждаме непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се коментира", добави той.

„Това показва организирания характер на протеста“, заяви той. „През седмицата излязоха и български учени, професори, директори на болници, които се занимават професионално с лечението на българските граждани. Те според мен казаха истината и доказаха тезата, която и аз се опитвам да докажа“, посочи Кирил Ананиев.

„Вчера се върнах от съвета на министрите на здравеопазването в Брюксел. Там една от основните теми беше лекарствата. Разговарях с почти всички министри, едно от големите им притеснения е натискът на фармаиндустрията да вкарат възможно най-бързо новите молекули, за да възстановят инвестициите за тях“, обясни здравният министър.

„Притесняват се, че някои от молекулите не са преминали през периода на изследване, не е доказан терапевтичния им ефект, а се бърза да бъдат вкарани в терапевтичното лечение на гражданите“, допълни той. „Една от основните теми, която ще се разисква по време на Председателството, е темата за лекарствата. Ще бъдат казани много неща, тогава ще разберете много по-подробни за мотивите ни“,