Освен думи, трябват и действия. Ние искаме оставката на главния прокурор от самото начало, но тогава ГЕРБ го бранеха. Изказването на Мария Габриел е смело, но видяхме какво стана. Главният прокурор реши да даде отпор, а политическият терен се разкаля и по този начин реализирането на първия мандат се разми и отдалечи.

Това заяви пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП - ДБ) Атанас Славов, който коментира скандалите в прокуратурата и възможността за формиране на редовно правителство.  

"Ние имаме последователно взето решение, че няма как да подкрепим мандата на ГЕРБ и работим за втория мандат. Ние не сме си променили решението.

В ДБ винаги сме били за по-експертен вариант на управление на България, който да работи за конституционни промени. Няма варианти наши депутати да подкрепят първия мандат и не трябва да се очакват изненади по тази тема.

По-важно е какво правим след това. Ние не можем да представим вариант на коалиционен кабинет, нито пък ГЕРБ могат.

Вариантът е тип служебен експертен кабинет, който да бъде излъчен от парламента. Вярвам, че ние ще постъпим така с втория мандат.

Ние от ДБ ще защитаваме този вариант, защото той е най-реалистичен. Проектокабинетът "Денков" беше много силна заявка с много силни фигури.

Вече месец и половина не сме видяли проектокабинета на първата политическа сила. Акад. Денков е доказал своя авторитет и достойнство.

Бих се радвал да гласувам за него, но нека получим втория мандат и тогава ще обсъждаме номинацията ни за премиер.

Трябва да направим кабинет, който реално да извършва реформи. Нуждаем се от малко по-дълъг хоризонт на действие, защото има много проблеми за решаване", категоричен бе той.  

"Видяхме, че на практика сегашният конституционен модел не работи. Това е причината да искаме промени в Конституцията. Ще дам един пример.

Сигналът на г-н Сарафов за г-н Гешев е много добре описан и структиран, отразява всички факти и представя всички евентуални нарушения. И какво направи СГП? Вместо да образува досъдебно производство образува само проверка.

Тази проверка може да продължи години и нещата да се заметат. С конституционните промени искаме точно това - да се върши реално работа. Искаме да променим и служебните кабинети.

Те трябва да се излъчват от парламента. В момента служебните министри идват в парламента, но ние не можем да поискаме вот на недоверие примерно. Те работят вече 10 месеца без да е ясно кои политики следват и кой ги е избрал", добави Славов. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук