От „Продължаваме промяната” ще обсъдят възможността за създаване на правителство, ако бъдат приети промените в Изборния кодекс за връщане на възможността да се гласува и с хартиена бюлетина.

„Много от червени линии стават, ще го обсъдим, но това е едно от условията, с които едва ли има как да направим компромис с него”. Така депутатът от „Продължаваме промяната” Йордан Терзийски отговори на водещата на въпроса: „Ако се гласуват промените в ИК, ще предложите ли кабинет”.

Терзийски представи мнението на своята парламентарна група за днешните скандали в парламента. „Днес имаше пореден атентат срещу парламентаризма. Видяхте как дадоха възможност от ПП да се изкаже само един депутат, а имаше записани 60 души”, каза Терзийски в ефира на Нова тв.

 „Има бюджет, който дори в този окастрен формат стои в парламента, не се гледа”, каза той и обвини колегите си от другите партии, че са „имали директива да бъдат прокарани тези правила в Изборния кодекс”.

Запитан, че според служебното правителство всяко допълване на нови разходи към Закона за бюджета е незаконно, а от ПП предлагат преизчисление на пенсиите, той прехвърли отговорността върху служебния кабинет. „Служебното правителство трябваше да вкара бюджет, за да може да направим балансиран бюджет. Експертите да определят рамката”, каза депутатът от ПП.

„Не бе в дневния ред на парламента да променя Изборния кодекс (ИК). Това е Изборен кодекс, той трябва да е подложен на сериозно обсъждане, трябва дебат. Поставяме под риск цялата избирателна система в името на партийните интереси - едни партии поставят на карта бъдещето на цялата държава. Те сменят дневния ред – вместо да бъдат гласувани законите по Плана за възстановяване и устойчивост, бюджет, ние гледаме промените в Изборния кодекс”, обясни депутатът от „Продължаваме промяната”.

При машинното гласуване може да има прецизност, увери Терзийски.

„Нека се направи анализ, искахме комисия. Тук има идея да се върнат манипулациите, за да се осъществи контролиран, манипулиран вот. Всичко останало е един популизъм”, каза депутатът от ПП.

„Искаме да има мерки, насочени към бизнеса. Трябва да търсим трудните, но верни решения. Тук говорим за политики, който е готов – да подкрепи тези политики, но със съответните гаранции. Искаме част от нещата да се придвижат по комисиите. Ако има отговорни политици, които да застанат зад такава законодателна програма, ще направим всичко възможно това да се придвижи”, допълни Йордан Терзийски.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук