"Свещената хартия остава. Тя очевидно е необходима на поне три партии в този парламент – ГЕРБ, ДПС и БСП."

Това каза пред БНР Весислава Танчева, експерт по политически комуникации, преди протеста пред Народното събрание "Не пипайте кодекса", организиран от сдружение БОЕЦ.

"Най-важните избори между 2020-а и 2023-та са местните избори през октомври 2023 година. Тези избори ще предначертаят у кого ще остане властта през следващите 4 години.

Парламентите могат да се сменят по-често, парламентарни избори може да имаме и по три пъти в годината, но местни избори си имаме винаги на 4 години. Който спечели местните избори следващата година, той ще има на практика местната власт. А местната власт определя правилата, по които ще се провеждат всички останали избори.

Хартийките им трябват на хората, които обичайно купуват и контролират вот, за да спечелят местната власт догодина."

В разнопосочните сигнали за Изборния кодекс, дошли от ПГ на ГЕРБ и от лидера на партията Бойко Борисов след избухналия скандал за промените тя вижда отново "играта на добро и лошо ченге, в която се спасява имиджа на вожда, жертвайки доброволно името на парламентарната група".

"Борисов умишлено играе доброто ченге, за да може после парламентарната група да излязат лошите. Това го гледахме в продължение на три парламента, а може би 4 преди това, в които ни се показваше тази същата стара манджа, в която ПГ прави нещо лошо.

Те са палавите неразбрали момченца и момиченца в парламента, които никога не се консултират преди това с лошия страшен чичко в Банкя. И този път опитаха нещо подобно."

Весислава Танчева очаква "известно отстъпление от този брутален начин на налагане на конкретен тип контролирано гласуване в среднощния маратон на комисията". По думите ѝ, "има някакви отстъпки в предложенията в зала – те ще звучат много благонравно". Сред тези отстъпки ще има и такива на ПП и ДБ, които първоначално са били отхвърлени "с презрение".

Танчева изрази мнение, че отиваме на избори през март и президентът го е казал.

"Вероятността да имаме правителство с третия мандат на Янев означава, че това ще е правителството от първия мандат, в което ще участват ГЕРБ, ДПС и БСП, само че маскирано зад "Български възход". Един смокинов лист, който да прикрие тази коалиция, която очевидно е желана от партийните лидери, но избирателите я смятат за неприлична."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук