Факт, който отдавна всички знаеха - от доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Кирил Петков пред президента на Република България декларация, са декларирани неверни данни, поради наличието му на двойно гражданство и неотговарянето на условията за избиране на народни представители.

Това стана ясно и след инстанционен контрол от страна на Върховна касационна прокуратура, след което разследването срещу бившия министър председател е възобновено и е образувано досъдебно производство. По-рано днес от районната прокуратура заявиха, че предлагат на главния прокурор Иван Гешев да поиска от парламента и имунитета на Петков, пише "Труд". 

Петков пък побърза да размаха пръст към прокурорите и службите за сигурност, заявявайки, че ще изчака да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск, след което щял да се откаже от имунитета си доброволно.

Но освен за декларацията с невярно съдържание, прокуратурата трябва да се самосезира и за... чекмеджетата. Но не за тези чекмеджета, за които няколко години едни медии и „анализатори” ни проглушиха ушите, а за тези на Петков. По-точно, за това на Кирил Петков, в което три месеца е бил скрит докладът на ДАНС, касаещ Джемкорп и едва когато миналата година се разшумя и разкри, че въобще има такъв доклад, през юли правителството заяви, че именно на базата на него прекратява меморандума.

И за още едно чекмедже (но отново не това на Борисов), в което и по думите на Росен Христов – бившият служебен министър на енергетиката, е бил съхраняван, макар коректната дума да е укрит, меморандумът, за който не са знаели дори юристите на министерството, които пък били разбрали за съществуването му от… новините. Ставаше дума за документ за 1 млрд. долара, чрез който няколко лица, неоторизирани от никого, са предоставяли достъп до информация и до обекти, свързани с националната ни сигурност. Забравихте ли за този случай?

Кирил Петков трябва да отговаря и за действията на външнополитическия си съветник Весела Чернева, които тя е малко вероятно да е предприела единствено по собствено усмотрение, напълно невероятно е и той да не е знаел за тях. А в този случай се касае и за държавна измяна. Както обяви преди броени дни председателят на ДАНС, имало е теч на информация от български институции към РСМ и има образувано досъдебно производство: „Установен е случай, в който съветник на министър-председателя към онзи момент е съгласувал позициите на външно министерство с гражданин на РСМ“, обясни в Народното събрание Пламен Тончев.

Това също не е новина – както и Тончев заяви, „последният редовен кабинет (тоест кабинета "Петков") не е обслужвал националния интерес", допълвайки, че "не е имало как въпросният съветник на премиера да е извършвал тези действия без разрешението на своя ръководител" (бел.авт. - Петков). Дамата Чернева, което също не е тайна, по време на своето съветване на Петков, беше наричана "министър на външните работи в сянка".

И отново не е само това. А Лена Бориславова – много приближената на Петков, която го играеше началник на политическия кабинет на правителството на въпросния господин лъжа. Та, срещу въпросната дама, както ни информира Тончев, има разследване на прокуратурата и ДАНС за предоставяне на информация с гриф "Секретно" на сайт, по-точно, изнасяне на информация към уж разследващия сайт на Атанас Чобанов.

Но да продължим – отново преди броени дни, и вътрешният министър Иван Демерджиев заяви пред депутатите, че е подал сигнал за потенциални злоупотреби за помощите за Украйна, като се касае за 150 млн. лева, които са дадени на мъртви души. По-точно, над 43% от тази сума, е предоставена на 24 физически лица, посочени като контакт с 42 дружества. Тоест 93 млн., изплатени по протоколи, в които не е ясно въобще кой е подпомогнат.

Всички споменати случаи касаят по един друг или начин Петков, който откакто стъпи на политическата ни сцена, нито веднъж поне не се извини. Не, при всяко разкрито нарушение или негова лъжа, той бързаше да опита да намали последствията от разкритията, изричайки нова лъжа. И нова, и нова. До безкрай. Патологичен лъжец, чието място беше и е в специализирано заведение или в затвора, а не на постовете, които заемаше.

Лице, нанесло толкова вреди на страната ни, и продължаващо да нанася още, които вреди никога няма да могат да бъдат напълно поправени. Напротив – и в момента се опитва да се реабилитира, като стъпи отново в управлението – под една или друга форма, зад това или онова подставено лице.

Човек, който нито веднъж нямаше доблестта да поеме отговорността за действията си, опитвайки се поне да предотврати щетите, които не друг, а България понесе и продължава да понася от пребиваването му в политиката. А както сами виждаме, за съжаление, краят не е дошъл.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук