Носи се отговорност тогава, когато са декларирани неверни обстоятелства, но те трябва да са посочени в кръга на подлежащите на деклариране. Двойното гражданство не подлежи на деклариране, следователно е без значение, че си дал декларация с невярно съдържание. Няма престъпление от Петков, този акт не подлежи на санкция.

Това каза за Нова нюз Благовест Пунев, бивш конституционен съдия.

И Кирил Петков стиска имунитета си като Борисов, щял да го даде чак, когато...

По думите му главният прокурор е бил пожертван за постигане на споразумение между ПП и ГЕРБ, а това беше цената, която трябваше да плати ГЕРБ, защото той е продукт на тяхното управление.  

Относно решението на ВСС да обедини двете производства за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, Пунев коментира: "ВСС имат право да решават за прекратяване, но той няма да бъде освободен след това решение, а след указ от президента. 

СГП предложи на Гешев да поиска имунитета и на Кирил Петков

Указът от своя страна би могъл да бъде оспорен пред Конституционен съд, което може да отнеме няколко месеца", посочи магистратът.

Главният прокурор внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от НПК и ЗСВ. Според Пунев прокуратурата като орган на съдебната власт притежава монопол върху разследването на престъпления и може да привлече към наказателна отговорност и да поддържа обвинение.

"Така излиза, че един орган, който е в същата система, ще разследва за престъпления главния прокурор, така се нарушава монополът на прокуратурата. Този орган трябва да е извън системата на прокуратурата.

Аз не смятам, че това е необходимо, защото главният прокурор не е прокурор. Няма основание да се атакуват тези разпоредби. Има юридическо основание Гешев да смята, че разследването се поставя от политически обвързани лица. Този проблем може да се реши, следствието се изключи от прокуратурата", заяви той

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук