„Путин иска да върне величието на СССР, но българският национален интерес е да водим мирно съществуване, да имаме свобода, ред върховенство на закона и ние сме намерили правилното си място”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият министър на отбраната, който е номиниран за посланик на България в САЩ, Георги Панайотов.

„Не става ясно какво точно ще предприеме България в конфликта НАТО-Русия. Има конкретна провокация срещу Румъния и България – това са агресивни действия от страна на руската държава и заплаха за страната ни.

Рискове биха произтекли единствено от това, че нямаме конкретна позиция”, категорична е Надежда Нейнски, която е дългогодишен дипломат и бивш министър на външните работи.

Според нея позицията на Румъния е изключително конкретна – мерките на НАТО на Източния фронт са отбранителни, но ако се наложи, съседката ни е готова да приеме съюзнически войски.

„Колективната отбрана е много по-голям гарант за националната ни сигурност, отколкото самостоятелната и това е причината ние да сме избрали членството си в НАТО”, смята Нейнски.

По думите на бившия външен министър Русия се опитва да забие клин между ЕС и САЩ, като изпраща две разлини писма до Щатите и до Съюза по повод ситуацията на украинската граница.

„Очаквах парламентът да се произнесе по провокацията, която беше направена, за да защити националния ни суверенитет”, подчерта Надежда Нейнски като обясни, че тази позиция се взима именно от Народното събрание, а не от Министерски съвет.

Северноатлантическият договор, който ние сме подписали, предвижда всички сили заедно или поттделно да развиват отбранителни способности. Това припомни Георги Панайотов.

„Батальонната бойна група, за която вчера настоящият министър на отбраната Стефан Янев заговори, ще е под наше ръководство и командване.

За нейното изграждане обаче трябва да бъдат поканени формирования и техника от съюзнически държави, защото България не разполага с такива способности”, категоричен бе Панайотов. По думите му такива батальонни бойни групи изпълняват задачи по сдържане и в НАТО има много.