Русия има сериозно присъствие в нашия регион. С анексирането на Крим ограничи всяка регионална перспектива в Черноморския регион.

Рисковете са сериозни, защото заради неспазване на международното право Русия търпи санкции. Има повторение на сюжета от 2016 г. С анексирането на Крим.

В момента обаче световните лидери са по-адекватни с превантивната дейност относно нахлуване на територията на Украйна. Това заяви Цветан Цветанов, лидер на "Републиканци за България", в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Според него основна цел на режима на Путин е да покаже действията си пред народа преди изборите в Русия: “Всичко, което предприема Путин, е с цел НАТО да бъде представено като заплаха за Русия”. По думите му Путин “не може да излезе от тази ситуация с празни ръце” и затова провежда хибридна война в държавите-членки на ЕС.

Цветанов изрази мнение, че енергийната политика на България е защитавала чужди интереси: “Реализирането на “Турски поток” е проблем за нашата страна. Ние не трябва да възприемаме присъствието на НАТОвски войски като чужда сила. Съседна Румъния вече имат призив за усилване на Източни фланг на територията си”.

Той оцени реакцията на правителството като навременна, но с липсва на категорична позиция: “Ние трябва да имаме много по-силен глас и ясна позиция какво прави Русия”.

Връщането на НАТО в период от 1997 г е утопично и невъзможно според него: “България трябва да защитава НАТО да остане с отворени врати, защото НАТО е отбранителен и политически съюз”.

По неговото мнение България все още има оперативна несъвместимост: “България трябва да очертае един много сериозен период в следващите 5-10 години, за да можем да станем съвместими с оперативните способности на НАТО”.

Цветанов припомни случая "Скрипал" като част от дългосрочната стратегия на Путин: “Тази политика на замразен конфликт ще продължава, защото Русия има интерес от такива конфликти”.

Според него по времето на ГЕРБ са се прокарвали руски интереси.