Поредният скандал между управляващи и опозиция се разигра днес в парламента. Повод за това стана декларацията, която Филип Попов от БСП прочете. В нея той обяви, че държавата не е направила нищо за жителите на община Брегово и те са били оставени на произвола на съдбата.

"Община Брегово е наказана от кабинета, защото там ГЕРБ никога не са печелили избори. Община Хайредин е разположена в Северозападна България, община Враца също е разположена там, община Брегово отново е в тази част. Общото е, че и трите се намират в най-бедната част в България. И в трите общини демографската катастрофа придобива чудовищни размери. Общото е, че са сполетени от бедствия, а държавата би следвало да се погрижи за всички тях, да предпази живота на всеки един българин. Беше отпусната помощ за Враца и Хайредин, но Брегово отново беше пренебрегнато. Може би там според г-н Борисов живеят друга категория хора, по-малко граждани, по-малко европейци. Г-н премиер, не си ли взехте поука от Мизия, не ви ли стресна какво направихте за обезопасяването на съоръженията. Г-н Борисов, Брегово е част от България. 

Обещавахте жандармерия във всяко село, но нея я няма. Сигурно седи до дупките по пътищата. Не се отнасяйте към българите там като към лош материал – те са достойни, четни и смели българки граждани", каза още Попов. Това естествено предизвика ответната реакция от страна на ГЕРБ, като думата взе Владимир Тошев.

"Видимите резултати от вашите действия ги видяхме миналата седмица, когато дойдохте с джиповете, прехвърлихте се в автобусите, дадоха ви ботуши, вместо да ги дадат на хората, които запушват пробойните по дигите и решихте проблемите. В община Брегово се случват толкова много нередности, колкото вие не можахте да извадите за цялата страна и управляващите кметове на ГЕРБ. В Брегово управляват хора с кръвна роднинска връзка", отговори той.

"Вашето е кризисен пиар. Вие се опитвате да политизирате този проблем. Не знам дали ще помогнем на хората от Брегово, като си говорим от тези микрофони. Проблемът е съществуващ, проблемът го има и той се решава. За сведения на колегите, които не познават добре същината на нещата, мисля, че и г-н Попов е от тях, във Видинска област има 37 км диги, 8 язовира, които са непрекъснато поддържани и усъвършенствани. Във Видинско работят кризисните щабове в областта и общините, където е необходимо. В момента се решават проблемите по отводняването на подпочвените води.

Това, което се е получило, е в резултат на нерегламентирано обработване на блатни земи, които в момента са отводнени. Въпросът е кой обработва тези земи? Дали залятата площ е 5000 дка, дали обработваемата засята територия е 2000 дка и дали има някаква роднинска, близка връзка с кмета на община Брегово. Не е вярно, че община Брегово се захранва с питейна вода от залятите кладенци. Много отдавна тези кладенци са дълбок резерв“, заяви Тошев и беше категоричен, че няма опасност за питейната вода на жителите на Брегово. Филип Попов не остана длъжен и от своя страна поиска право на лично обяснение.

"Тошев каза, че аз не съм бил запознат със ситуацията в Брегово и във Видинска област. Много добре съм запознат. Запознат съм, че до ден днешен на кмета на община Брегово не е даден какъвто и да е официален документ за качеството на питейната вода в Брегово. Кметът със собствени усилия на общината се опитваше да отводнява наводнените територии. Общината не е получила адекватна помощ от държавата. Хората са изкупили минералната вода и в магазините им няма такава. ГЕРБ крие резултатите от качеството на питейната вода", продължи да разпалва страстите червеният депутат. Изказванията на двамата народни представители бяха съпроводени през цялото време с подвиквания и дюдюкания, като председателстващият заседанието Емил Христов неколкократно се опита да успокои обстановката в залата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!