Решаващ ден за стабилността на управлението. Темата „оръжие за Украйна” влезе в парламента. Решението да пращаме ли военна помощ е в ръцете на депутатите, след като партньорите във властта не успяха да се разберат на ниво Министерски съвет, съобщава Нов телевизия. 

Тази сутрин в парламента официално е входирано и писмо от президента Зеленски с конкретните искания на Украйна. В него е отправена молба за предоставяне на следната помощ: продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки. 

Никъде в писмото не се споменава изпращане на оръжия. След като беше докладвано в пленарна зала, от „Продължаваме промяната” направиха редакционна поправка на предложението си – парламентът да вземе решение, с което да даде мандат на правителството за това да окажем „военнотехническа помощ на Украйна, съобразно исканията в писмото и съобразно това, което имаме като възможност да дадем”. Дебатите започнаха веднага. Появи се нова разделителна линия в коалицията, тъй като от „Демократична България” настояха за по-широк мандат.

Новата пленарна сесия на депутатите започна така, както завърши старата - със скандали и обвинения. В основата им е въпросът за военната помощ за Украйна. 

„Днес сме изправени пред въпроса - от коя страна на историята стоим? Ще сведем ли глава пред рекетьора, агресора? Или ще се заявим като лидер на Балканите?”, попита Андрей Гюров, председател на ПГ на „Продължаваме промяната”.

От „Продължаваме промяната” се обърнаха към партньорите си с призив. „Време е да намалим червените линии и да намалим извиването на ръце”, каза Андрей Гюров. 

Но чуха отговор от опозицията, която ги атакува. 

„Мисля да питам Радев какво мисли за думата мародери. Това са хора, които използват войната, за да плячкосват. Онези, родени под юмрука, използват войната, за да крадат. Ние от ГЕРБ ще се готвим за избори”, заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Задкулисието завладя властта. Най-слабият кабинет от падането на комунизма. Това правителства прилича на клуб по интереси, а не на правителство”, заяви Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС. 

Искрите се разпалиха и след появата на едно писмо в парламента, изпратено от украинския посланик у нас. С него Украйна иска официално от България ремонт на военна техника и хуманитарна помощ. Не се посочва изпращането на оръжия. 

„Срамота е чужда държава да потушава напрежението в управляващата коалиция”, заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

В коалицията пак се появи спор. От „Демократична България” настояха мандатът от парламента да не е само за ремонт на военната техника. 

„Нека да не ограничаваме тази подкрепа, защото Украйна може да има нужда сега само от ремонт, но утре може да има нужда от боеприпаси”, заяви Атанас Славов от „Демократична България”.

А опозицията не спря с атаките. 

„Страната вече не се управлява от българско правителство, а от екстремистка групировка”, заяви Костадин Костадинов, председател на ПГ на „Възраждане”. 

Така сега депутатите трябва да решат финално какъв мандат ще дадат на правителството - само за ремонт на военна техника на Украйна или и за изпращане на оръжия. А след това темата се връща в Министерския съвет.