Омбудсманът Мая Манолова обяви, че още една битка на гражданите срещу несправедливостите е спечелена и се закани, че от утре на ред са банките. Това коментира самата тя след приемането на второ четене на промените в ГПК, в които влязоха пет от шест нейни предложения.
Това, според нея, е добър резултат. Прекратява се тормозът върху гражданите, ликува омбудсманът. Гражданите вече няма да бъдат съдени, без да знаят. Хората ще могат да си платят дълга по време на съдебния процес, намаляват се таксите за ЧСИ, обобщи Манолова, цитирана от Канал 3. 

Омбудсманът не подмина без благодарности депутатите от правната комисия и усилията им да я подкрепят.

Общественият защитник се закани на частните съдебни изпълнители, че ако отново намерят вратичка в закона, тя ще отвърне с нови промени, защото: "ГПК не е свещена крава!", предупреди Манолова. Именно с тази цел тя ще прави анализ на законодателните промени, приети днес, след половин година. След това ще прецени дали има нужда от още корекции на ГПК в посока на защитата на гражданите от ЧСИ.

Благодаря ви за часовете труд и че застанахте на страната на вашите избиратели, обърна се Манолова към депутатите. Знам, че това е първият парламент, който се реши да ограничи правомощията на ЧСИ, каза и от трибуната Мая Манолова и допълни, че е наясно, че натискът е бил огромен. Благодаря персонално и на председателя на правната комисия, обърна се тя към Данаил Кирилов, който приел присърце да го направи заради гражданите.

Преди това пък Кирилов също подчерта благодарността си към омбудсмана.