Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде избиран от Народното събрание, гласува парламентът на първо четене с промени в Закона за здравното осигуряване. Вносители са Васил Пандов („Продължаваме промяната-Демократична България“) и Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС). „За“ бяха 118 народни представители, против - 36, един се въздържа. 

Предвижда се мандатът на подуправителя да е пет години, какъвто е и на управителя на касата.

С предложените промени ще се осигури публичност и прозрачност на избора на подуправител на НЗОК, се казва в мотивите.

Подуправителят няма да може да бъде освобождаван без мотиви от управителя на НЗОК и ще има определени в закона конкретни правомощия. Предвижда се критериите за избор на подуправителя да бъдат аналогични с тези на управителя предвид обстоятелството, че в много случаи той изпълнява правомощията на управител и носи отговорност за управлението на публичния фонд. 

От „Възраждане“ считат, че идеята е несъстоятелна. Общото впечатление е за разпределение на сфери на влияния в държавната администрация и регулатори, посочи Маргарита Генчева. 

Джевдет Чакъров заяви, че ДПС подкрепя промените, споделяйки мотивите на вносителите, но посочи, че е добре да бъдат определени по-ясно и конкретно правомощията на подуправителя, след като ще се избира директно от Народното събрание.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук