Соломон Паси може да се окаже чудодейното решение за поста генерален секретар на НАТО, пише издаваният в Брюксел вестник "Нова Европа", който определя бившият външен министър като "водеща политическа фигура в България, много ефикасен и ориентиран към постигане на резултати". Публикацията е посветена на избора на нов генерален секретар на НАТО.
Под заглавие "Военни маневри. Търсят се: лидери за ЕС и НАТО" авторите разсъждават за различните пречки пред избора на всеки от известните вече кандидати. За министър-председателя на Дания Андерс Фог Расмусен се смята, че би могъл да се сблъска с ветото на Турция по две причини: кризата между Дания и мюсюлманския свят, предизвикана от публикуването в датска медия на обидни карикатури на Мохамед, и откритата подкрепа на датското правителство за кюрдската политическа организация ПКК, която е забранена в Турция за терористична дейност. 
Към бившия военен министър Полша Радек Шикорски има резерви във Вашингтон, основани на схващането, че назначението на поляк на висшия политически поста в НАТО би могло да раздразни Русия и да предизвика нежелани напрежения.
При тези обстоятелства Соломон Паси, водеща политическа фигура в България, който е много ефикасен и ориентиран към постигане на резултати, може да се окаже чудодейното решение, ако се провалят усилията за постигане на съгласие за широко приеман фаворит, пише "Нова Европа".  /БЛИЦ