Последният редовен кабинет направи стъпката да приеме Националния план за въвеждане на еврото. Поздравявам двата предишни редовни кабинета, които направиха важни стъпки. Има анализи, колкото искате. Истината е, че вече отдавна е минало времето за анализи, сега е времето за действия. Това заяви в интервю за bTV вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"Анализът се прави преди да влезем във валутния механизъм. Затова беше толкова важно решението на парламента, където видяхме ясно мнозинство "за" процесът да продължи", добави той.

"Ползите от еврото са повече от каквито и да е рискове", категоричен бе Пеканов. По думите му, ударно покачване на инфлацията след въвеждане на еврото в страната ни няма да има.

Пеканов посочи, че е горд, че както е било обещано,в рамките на служебния кабинет, беше одобрено първото плащане за България по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Изминаха 22 месеца докато Планът на България бъде одобрен. Това е един голям успех за страната ни. Това е първа стъпка. Вместо да се възгордяваме от успехите, те трябва да ни мотивират да работим още по-усилено по следващите стъпки. Тези милиарди ще бъдат използвани за инвестиционните проекти, заложени в плана: започва реалзация на важните проекти в сферата на образованието, изграждането на STEM центровете, помощта за енергийната ефективност", изброи той.

По думите му законите по ПВУ са готови, като голяма аст от тях вече са входирани в парламента. Той поясни, че остава единствено Законът за енергетиката. "Нямаме критерий за енергийна бедност", открои Пеканов като проблем.

Още 9 милиарда лева трябва да получи България по следващите плащания, част от Плана за възстановяване. Следващото се очаква да дойде през следващата година.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук