"Не съм имал разговор с никого след снощните пресконференции на ГЕРБ-СД и ПП-ДБ, нито президентът ми се е обаждал, нито някой друг.

Много сме далеч от разговори за служебно правителство. Много пъти съм казвал, че сглобката ще издържи. Не мога да кажа какво ще се случи. Надявам се да има разбирателство, има много работа, която трябва да се свърши, като влизането на България в Шенген и еврозоната", това заяви в сутрешния блок на bTV бившият вицепремиер в две служебни правителства Атанас Пеканов. 

"Трябва да се намерят правилните мнозинства. Последните седмици ни показаха, че имаме нужда от съдебна реформа. Трудно ми е да анализирам какво искаха от ГЕРБ и гражданите не научиха какво се случва. Не съм в кухнята на ГЕРБ, не мога да кажа какво става там.", посочи още той.

От снощните брифинги не видяхме какво точно от сглобката не могат да разделят. Снощи прекъснаха филм, добре че не беше "Ергенът" - щеше да има още по-голямо недоволство, защото реално не се каза много, каза той.

"След вчерашните действия не мога да кажа нищо. Далеч сме от разговори за служебно правителство. Ще видим какво ще се случи в 12 часа днес. Много е рано да говорим за служебно правителство, процеса е в ход, партиите са избрани. На последните избори беше зададена доминация на проатлантическите сили и те трябва да следват техните приоритети. 

Аз съм критикувал промените, които се случиха в Конституцията през декември месец. В крайна сметка в сегашната ситуация не е ясно дали Радев избира или парламентът. Много пъти съм критикувал това. Вчера слушах Асен Василев и той зададе посоката, че през юни, когато излезе докладът, критерият няма да бъде изпълнен", заяви той.

"Усещането ми е, че срокът от 1 януари няма да бъде спазен, но смятам, че няма да стане през 1 януари 2025 година. Ако това се случи, ще ви донеса торта Сахер от Виена", обеща Пеканов.

"Последните избори сме правили всичко нужно по отношение на влизането на България в еврозоната. "Възраждане" са против него, те си имат своите доводи. Влизането ще ускори нашите доходи", каза още той.

"България е получила пари по програма "Възстановяване и устойчивост" само по време на служебния кабинет. На него му беше трудно да прекара тези закони, тъй като нямаше мнозинство.

Ако има проблем, които е свързан с работа на предишни правителства, това е съдебната система. При евентуални нови избори ще има малко разместване на пластовете в политиката", прогнозира той.

"В гражданите има недоволство, че голяма част от обещанията не се случват. Имаше огромни заявки за заводи и електромобили, но нищо от това не се случи", подчерта той.

"Трябва да се борим за намаляване на неравенствата и за високи доходи. Таксите от университетите напълно отпаднаха, но в Австрия получаваш висок стандарт на образование, но после ще плащат високи данъци", посочи той.

Той коментира и избора на нов шеф на БФС.

"Имаше вълнение преди да разбера кой ще стане шеф на БФС. Беше нужно да има радикална промяна. Димитър Бербатов съм го подкрепял винаги заради слогана на неговата фондация - "Хора, работете". 

Той е един от хората, които ни показва как да бъдем на световно ниво. Той, Стилян Петров и Мартин Петров са хора, които са отдадени на България и смятам, че те ще й помагат винаги, по всеки един начин", каза още Пеканов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук