Външната отбрана на САЩ планира да ускори производството на зенитни ракети Stinger и противотанкови ракетни системи Javelin, които Киев преди това  поиска за попълване на собствените си запаси, съобщава CNN.

Миналата седмица Украйна poиска от Съединените щати да й доставят по 500 ракети Stinger и Javelin дневно. Искането е изпратено до Конгреса на САЩ и отразява "нарастващата нужда" на Украйна от ракети.

Според последна информация американската линия за производство на ракети Stinger беше спряна, но е възобновена за изпълнение на поръчки за продажба в чужбина. Според говорителката на Пентагона Джесика Максуел, сега се обмислят няколко варианта за производствен капацитет, за да се поддържа ефективна работа.

Тя подчерта, че възможен вариант е наемане на допълнителни работници, подмяна на остарели части на оборудването и закупуване на допълнителни инструменти за производство. Сега са необходими от година и половина до две години за производството на партида ракети Stinger.

Министерството на отбраната на САЩ също се надява да увеличи производството на ракети Javelin. Въпреки че, според представител на производителя на комплексите Lockheed Martin, той има „способността да отговори на нарастващото търсене в обозримо бъдеще“.

До 2022 г. Министерството на отбраната очаква да произвежда повече от 6000 ракети Javelin годишно.