Украинският президент Володимир Зеленски призова западните държави да засилят санкциите срещу Русия, включително да наложат и петролно ембарго. В поредното си видеообръщение тази нощ президентът съобщи, че въпреки някои военни победи на Украйна в конфликта ѝ с Русия положението е напрегнато, предават информационните агенции.

Зеленски каза, че украинците са освободили град Ирпен край Киев, както по-рано съобщи и неговият кмет. Въпреки това продължават боевете в други части на страната. Руските войски продължават да контролират северната част на Киевска област, "имат ресурси и жива сила", каза Зеленски. 

В своето традиционно среднощно обръщение той остро критикува "пасивния" характер на някои санкции, заявявайки, че светът не може да чака Русия да отговори на санкциите.

Ако "силните превантивни санкции" бяха наложени от световните сили по-рано, инвазията в Украйна можеше да бъде предотвратена, убеден е Зеленски.

"Сега има много намеци, че ако Русия понечи да ползва химически оръжия, ще бъдат въведени по-строги санкции, като ембарго върху доставките на руски петрол за Европа. Просто нямам думи.

Ние, хората, които сме живи, трябва да чакаме. Нима всичко, което руската армия е направила досега, не е достойно за петролно ембарго?

Касетъчните бомби не го ли заслужават? Обстрелването на завод за химикали и атомната ни електроцентрала не го гарантира?", попита президентът.

"Украинците не трябва да умират, само защото някой не може да намери достатъчно смелост да ни помогне с нужното ни оръжие. Страхът винаги те прави съучастник", каза още Зеленски.