Молдова за нас е притеснение. Те не са в НАТО. 5% от населението на страната вече са украински бежанци. Тяхната износа търговия е намалена заради войната в Украйна. Те имат руско присъствие вече в част от страната си.

Това заяви премиерът Кирил Петков, попитан от американската преса има ли опасност Русия да нападне Молдова на съвместна пресконференция с американския министър на отбраната Лойд Остин.

Петков с 3 много важни новини след срещата с военния министър на САЩ ВИДЕО

България беше много силен глас на масата на европейските лидери, където защитихме, че пътят на Молдова трябва да бъде споменат в декларация. За мен беше много важно да подкрепя моята колежка, която се бори всеки ден да държи стабилна Молдова. Има притеснения. Но ние всички трябва да подадем ръка на тази малка страна. Там има българско малцинство и сигурността ѝ за нас е важна, каза още той. 

Що се отнася до напредването на руските войски на юг, то той е много малък. Използват се брутални, доста дивашки техники в начина, по който се осъществят нападенията срещу цивилни. Много се надяваме да бъде избран различен път занапред. защото начина по който цивилните страдат е много тежък за нас да го наблюдаваме, каза на свой ред военният министър на САЩ Лойд Остин.  

Дали възнамеряват дали да настъпват към Одеса или друг град в южната част на Украйна, аз не мога да взема отношение, добави той.