"За резултата от PISA може би всеки един от нас е отговорен - от родители, до учители, до общество, със сигурност и политици. Показва, че по този начин нещата не могат да продължат.

Трябва да направим коренна промяна в начина, по който се отнасяме към образованието в България. Това, което може би се вижда сега, е че за пръв път от много години насам започна учителската професия да бъде пак престижна".

Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков коментира пред Дарик радио информацията от последната седмица, че учениците ни са на последно място в Европейския съюз (ЕС) по математика и на предпоследно по четене.

По думите му най-важното нещо, което трябва да се направи, са инвестиции в образованието.

"Конституцията е основният договор в обществото. Аз мисля, че някъде дълбоко в цялата политическа система, която се отразява и в образованието, и в културата, и в икономиката, стои липсата на правила и законност", коментира Петков.

"Нашите критици казват "голямата промяна направихте", от Гешев на Сарафов. Но независимо какъв е моралният компас на Сарафов, всяко движение оттук нататък и всяко решение той трябва да го прави, имайки предвид, че някой ден той може да бъде разследван от независим съдия", коментира още Кирил Петков.

"Това, което ние разбрахме, е че координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура - това е наистина факт. Тук въпросът не е защо ние решаваме да поканим ДПС да бъде част от това мнозинство.

Както ние сме в пълна координация с "Демократична България" (ДБ), ГЕРБ казват "ние сме в пълна координация с ДПС и това мнозинство вие не можете да си изберете дали е с единия, или с другия, защото ние работим като едно - това е реалността", обясни Петков.

И отбеляза, че "тук въпросът е защо и как е възможно да постигнем промяна с хората, които преди са били символ на това, срещу което сме се борили".

"Ако за нещо мога да бъда обвиняван, със сигурност не е, че не си отстоявам на принципите и когато има нещо, с което не съм съгласен, аз го изказвам не само на глас, аз го изказвам на глас по начин, по който ме чуват", категоричен е той.

Запитан вярва ли на коалиционните си партньори от ГЕРБ, Петков отговори: "Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук въпросът е вярваме ли, че въпреки, че нямаме голямо доверие помежду си, можем да постигнем някакви цели, които са общи - и тук казвам "да".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук