Премиерът Кирил Петков разкри как ще управлява занапред и дали ще бъде зависим от гласовете на ДПС и ГЕРБ. Той също бе категоричен, че ще направи всичко възможно, за да може вътрешният министър Бойко Рашков да стане председател на КПКОНПИ - нещо, на което от ИТН са се противопоставяли. Това той направи на специална пресконференция, след като Слави Трифонов заяви, че изтегля своите министри от ИТН от управляващата коалиция. 

"Имахме две основни цели като законотворчество за тези 6 месеца - нов закон КПКОНПИ. Не всички от ИТН имат едно и също мнение. Има депутати , които се различават в това си мнение.

Петков огласи какво правителство гласи, след като Слави показа червен картон на кабинета

Те искат да имат специален борд от поне 4 човека, всяка партия да има борд и всеки един да слага вето, ако КПКОНПИ по някакъв начин разследва група от хора, която от тяхна гледна точка, не са правилните хора. Няма как да имаме инструмент, който да работи ефективно, ако има бордове, които да слагат вето върху това, кой да бъде разследван и да не бъде разследван", разкри Петков. 

Извънредно! Слави Трифонов разтури коалицията, изтегля всички министри на ИТН БЛИЦ TV

"Нека да сложим един безспорен лидер в борбата с корупцията. Това е министър Рашков. Очаквахме там да имаме разбиране. Единственото нещо, което направи до сега КПКОНПИ е, че разследваше човека, който разкри злоупотребите на границите с Турция. Ние сме готови да оставим единствените ни реални постижения, но да не дадем шанс на човек като Рашков да бъде начело на тази организация. Това показва явно нежелание за справяне с корупцията.

Ужасяващото разкритие на Слави: 9 милиарда бяха пръснати за 9 дни...

Когато се съчетание с 6 милиарда, които да се дадат на същите фирми без контролен орган. Това за мен е искане тези 6 милиарда да бъдат изхарчени по непрозрачен начин. Червената линия е тук, никакво компромиси няма да ни накарат да изхарчим тези пари.

Актуализацията е не да дадем милиардите на тези фирми, а да помогнем на хората в затруднение, а изведнъж актуализацията идва с ново искане за 3.6 милиарда за МРРБ. Да ние ще издържим", категоричен бе Петков.  

"На опорката за 9-те милиарда отговорихме 6 пъти, сега ще я отговорим за 7-и път. 750 милиона за пенсии, 450 добавки за електроенергия. Още 420 милиона за електроенергия. Постановление по постановление всичките средства за публикувани на сайта на МС и на финансовото министерство", каза на свой ред вицепремиерът Асен Василев. 

"Вярвам, че има хора в ИТН, които вярват в нашите принципи срещи корупцията. Мисля, че те не разпознават Караджов. Той бе спуснат от някакви незнайни сили. Смятам, че депутатите на ИТН имат потенциал да подкрепят нашите политики", каза Петков, попитан от къде ще намери нужните му гласове, за да управлява занапред. 

"Българският народ много ясно видя, че когато става дума за борбата с корупцията, човекът от дясно на мен бе от самото начало. Кое е по-добре - Рашков да оглави КПКОНПИ или човек, който е част от отбора на Цацаров. Заставаме зад министър Рашков", каза още Петков. 

"Ако се опитваме да вкарваме някакви неясното за танкерите. Има два танкера, единият вече пристигна. Другият ще пристигне на 23 юни. Това е въпрос към Булгаргаз", каза Петков, отговаряйки на въпрос за двата танкера с американски газ. 

"Разчитаме изцяло, че ще минат промените. Ние вярваме, че много хора, и депутатите от ИТН, не искат да са част от огромна корупционна схема", каза още премиерът, обяснявайки с кой и как ще управлява занапред. 

"До сега нямаше четворна коалиция, нямаше и партия, която да не е свързана със старите структури. Ние вярваме, че когато следваме правилните стъпки, около които ние сме се обединили като отбор, България ще бъде променена, променена от нас", категоричен бе той. 

"Кой ще гласува за тези хора, с какви гласове ще управлявате, кои парти и депутати ще застанат зад Рашков. как ще съберете 121 гласа, за да го изберете за шеф на КПКОНПИ. И кой ще бъде вашият коалиционен партньор. Или това ще бъдат купени депутати. Аз съм бил човек, който е вкарал парламентарна група купени депутати, купени от вас. Там има един човек, който смени 4-5 партии преди да стане част от "Промяната" - избухна журналистът Николай Бареков. 

Ние не купуваме депутати, ако вие се продавате, но не сте депутат, каза Асен Василев, в отговор на Бареков. 

"Нямаме имена, които да споделим, но можем да ви гарантираме, че всяко име ще трябва да спазва високите стандарти и на нашите министри. Надяваме се, че всеки един депутат ще има собствен начин на мислене. На нас не ни трябват всички, трябват ни само 12. Нашите коалиционни партньори ни заявиха пълна подкрепа за реформите", приключи Петков.