Започна редовното заседание на Министерския съвет. Премиерът Кирил Петков обяви, че ще се обърне внимание на 4 теми, особено след вчерашния Коалиционен съвет.

Сред тях са нормативните изисквания за Плана за възстановяване, които изискват 22 мерки до края на годината. "Всяко едно от министерствата трябва да бъде запознато и да имаме стойна програма, така че средствата, които очакваме от ЕС да дойдат на време с правилните реформи.

Второ, обсъдихме много ясна програма за плана за актуализацията на бюджета. От 1 юли да имаме нов бюджет, това е задачата, която всички ще гоним.

Другото е добрата новина от вчера – това че имаме дерогация за руския петрол до 2024 г. Днес трябва да се финализира в Брюксел. Ние сме единствената държава, която има дерогация, въпреки че имаме пристанище. Това дава възможност за нашата рафинерия да смени част от инсталациите си, а през това време да не ни се качва цената на горивото. Това беше важно за транспортния сектор.

В оперативно заседание ще имаме и доклад от вицепремиера Калина Константинова, за да ни даде точна информация как се движи преместването на украинските граждани", обяви Петков.

А министърът на спорта Радостин Василев се включи с честитка по случай 1 юни" Честит празник на всички малки и пораснали деца от името на Министерския съвет.