Това, което аз видях, е че ние сме съмишленици в по всички теми. Първа точка е, че трябва да има максимална свързаност и икономическото развитие да върви паралелно и да сме сигурни, че сме отключили всички синергии между двете страни. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата с министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич в Белград.

"Свързаността ни е много по-силна. Уверих, че гръцката връзка е много важна за България и с връзката със Сърбия ще има течен газ и азерски газ. Има потенциал да направим единен пазар за търговия на газ и се надяваме да го установим в кратък срок", каза още той.  

"Допълнителната връзка Видин-Зайчар ще даде добра връзка между България и Сърбия. Възможността да съберем мозъците на двете страни, стартъпи, нови компании в IT сектора. Те имат достъп до милиони хора на Балканите. Ще има среща между министрите на Сърбия и на България, като общата задача е да махнем максимално много корупция и електронното правителство ще бъде водещо.

Интеграцията на Сърбия е приоритет за нас, така че в наше лице имате партньор. Ще бъдем много конструктивни и помагащи, така че да можем по-бързо да видим нашата добра съседка по пътя в европейската интеграция", обясни Петков. 

"Говорихме за общи туристически пакети, мислейки как да обединим туристическите предлагания България-Сърбия. Трябва да помислим за потенциални връзки между Белград и Бургас или Варна. Доволен съм от нашите разговори и започваме едно стратегическо партньорство и се надявам скоро да имаме резултати от тези срещи", довърши той. 

Сръбската министър-председателка заяви, че според нея енергийната криза няма да приключи скоро и цените никога няма да се върнат към тези, които са били преди енергийната криза. 

"Трябва да помислим какво можем да направим, за да осигурим стабилност. Икономиките ни са конкурентни и трябва да станат още по-конкурентноспособни. Мисля, че показахме как работят отговорните страни. Република Сърбия стана транзитна страна за газ, а не страна, която купува от Унгария. От 2015 година работим с партньори от България и други страни от ЕС, за да осигурим източник на газ", каза тя. 

"Едно е България да иска да купува 3 млрд. кубични метра, Сърбия 6, а Северна Македония 2. Друго е да имаме общ пазар. Това ще ни даде по-добри цени и по-конкурентни условия и по-голяма независимост, което е важно", допълни я Петков.